PRM / Fire ud af ti forældre bekymrer sig om deres barns alkoholforbrug

    Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

    For mange forældre følger der bekymringer med, når deres teenagere bliver lidt ældre. De er blandt andet nervøse for, at deres teenager kommer ud for en ulykke eller udsættes for overgreb, når barnet har drukket alkohol. Det viser ny rapport, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Hele 44 pct. af forældre til 15 – 17-årige, der drikker alkohol, gør sig bekymringer i forhold til deres barns alkoholforbrug.

    – Forældres bekymringer er forståelige. For meget alkohol kan ende med at ødelægge en ellers sjov aften og øger risikoen for ulykker. Men det kan også få det værst tænkelige udfald. Hver måned er alkohol skyld i gennemsnitligt ét dødsfald blandt 15-25-årige, forklarer Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ‘Fuld af liv’.

    Men forældre til ældre teenagere har faktisk mulighed for at have indflydelse på deres barns alkoholforbrug. Tidligere undersøgelse om unges alkoholvaner viser, at mange unge ikke har noget imod, at deres forældre blander sig i deres alkoholforbrug.

    – Unge, der har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker mindre. Derfor opfordrer vi til, at man som forælder taler om alkohol med sin teenager og laver konkrete aftaler, fortæller Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

    Løbende dialog om alkohol kan være en god rettesnor for mange forældre. Rapporten viser nemlig, at det kan være en udfordring for forældre at blande sig i deres teenagers alkoholvaner. Én ud af tre forældre mener, det er sværere at blande sig, efter deres barn startede på en ungdomsuddannelse. Og det er netop, når unge starter på en ungdomsuddannelse, at alkoholforbruget stiger, viser tidligere undersøgelse.

    18 års aldersgrænse for al alkohol

    Der er flere grunde til, at det er vigtigt, at forældre fortsat blander sig og taler med deres barn om alkoholvaner. Et højt alkoholforbrug i teenagealderen er forbundet med mange alvorlige konsekvenser for helbredet både på kort og lang sigt. Et højt alkoholforbrug øger f.eks. risikoen for ulykker, vold og konflikter. På længere sigt øger alkohol også risikoen for mere end 200 forskellige sygdomme og tilstande, herunder mindst syv former for kræft.

    Et effektivt tiltag til at nedsætte alkoholforbruget og dermed helbredskonsekvenserne er en 18 års aldersgrænse for køb af al alkohol.

    Vi ved, at højere aldersgrænser er en af de mest effektive måder at nedbringe alkoholforbruget blandt unge på. De alvorlige sundhedskonsekvenser af alkohol kalder på handling fra politikerne, så vi sammen kan tage et skridt mod en sundere alkoholkultur, siger Peter Dalum.

    ______________________________________________________________________________________

    Få hjælp til at tage snakken med din teenager

    Det kan være svært for forældre at tage snakken om alkohol, når ens børn pludselig bliver teenagere, der tager til fester og drikker alkohol. Hvordan skal man tage emnet op? Og lytter mit barn overhovedet til mig?

    Det er nogle helt naturlige spørgsmål at stille sig selv. Men heldigvis er der hjælp at hente. På www.alkoholdning.dk kan forældre hente inspiration til både at tage stilling, tale sammen og laver aftaler med deres teenager om alkohol. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsat ‘Fuld af liv’, der står bag.

    Kræftens Bekæmpelse har også udgivet en mini podcastserie, der kan gøre forældre og andre interesserede klogere på forældrenes rolle med teenagebørn, hvad der sker i en ung teenage-hjerne og hvordan man taler med sin teenager om alkohol.

    Alle tre episoder kan findes her www.alkoholdning.dk/podcastserie.

    Om rapporten ‘Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2022’

    Rapporten kortlægger forældres kendskab og holdninger til alkoholforbruget blandt egne børn og danske unge generelt. Rapporten bygger på data fra en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.497 forældre med mindst ét barn i alderen 13-17 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i perioden 14. november til 25. december 2022. Data er nationalt repræsentativt i forhold til forældres køn, barns alder og region. Rapporten er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens indsats ‘Fuld af liv’.

    Læs hele rapporten her

    Kontakt:

    For baggrund:
    Anne Sofie Plum Christensen
    Seniorprojektleder
    Mail: asc@cancer.dk
    Telefon: +45 35 25 77 28

    For presse:
    Caroline Juul Mørck
    Presseansvarlig
    Mail: juul@cancer.dk
    Telefon: +45 26 71 20 77

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13737052?publisherId=2700313&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **