Pressemeddelelse fra Green Power Denmark
Energistyrelsen har i dag løftet sløret for resultatet af det første og længe ventede udbud af grønne brændstoffer gennem Power-to-X. Projekterne har konkurreret om en samlet driftsstøtte på 1,25 milliarder kroner i form af et fast pristillæg per produceret mængde grøn brint i en periode på 10 år.
Vinderne blev European Energy, Plug Power og Electrochaea/Biocat Roslev med samlet seks projekter.
– Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til vinderne af udbuddet, som nu kan komme i gang med at producere klimavenlige brændstoffer. Det er et vigtigt skridt på vejen mod at opskalere industrien herhjemme. Og det bliver afgørende for vores kamp mod klimaforandringer, at vi kan komme i gang med at omstille skibe, fly og den tunge industri, som ikke direkte kan køre på grøn strøm, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Udbuddet var indrettet på en måde, så buddene skulle være under en given grænse for at udløse hele puljen på de 1,25 milliarder kroner.
– Det er glædeligt, at buddene har været tilstrækkeligt konkurrencedygtige til at udløse hele puljen, så de afsatte midler hurtigst muligt bliver omsat til reel grøn omstilling, siger Kristian Jensen.
De seks projekter har vundet støtte til en samlet elektrolysekapacitet på 280 MW. Udbuddet er en god start men får kun den danske brint- og PtX-industri en brøkdel af vejen mod målsætningen om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Der har været meget stor interesse for udbuddet. Samlet er der blevet søgt om støtte for fire milliarder kroner.
– Det første udbud må ikke blive en enlig svale. Den store interesse for udbuddet vidner om, at der er behov for flere udbud, så vi får gang i de mange brint- og PtX-projekter, der er planlagt. Nye udbud er en nødvendighed for at indfri vores mål om 4-6 GW elektrolyse i 2030, siger Kristian Jensen.
Det afsluttede udbud er et første skridt. Der bliver også brug for at etablere rør, som kan transportere brint fra produktionsstederne til forbrugerne.
Politikerne skal hurtigst muligt træffe beslutning om finansieringen af den såkaldte “jyske brint-backbone'” Det er et brintrør, der skal gå fra Esbjerg til Holstebro, hvor elektriciteten fra de planlagte havvindmølleparker i Nordsøen bliver ført i land. Det skal også inkludere en brintforbindelse mellem Esbjerg og Fredericia, et sydgående eksportrør til Tyskland samt en forbindelse til brintlageret i Lille Thorup.
– Hastighed er altafgørende, så der er klarhed om brintinfrastrukturen, inden der bliver afgivet bud på de statslige havvindmølleparker. Der er brintinfrastrukturen en afgørende forudsætning for, at man fuldt kan udnytte de udbudte havarealer, siger Kristian Jensen.
– Samtidig er det også afgørende, at vi får sendt et klart signal til de tyske aftagere af den grønne brint om, at vi kommer til at overholde aftalen om en brintinfrastruktur mellem Danmark og Tyskland i 2028. Regeringen skal derfor hurtigst muligt komme med et oplæg til finansiering af brintinfrastrukturen, så der kan lande en politisk aftale, inden vi går på juleferie i år.
Kontakt:
Senior presserådgiver Claus Kaae-Nielsen tlf.: 35 30 04 02 email: ckn@greenpowerdenmark.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **