PRM / Tusindvis af fotos kan gøre os klogere på kysten

    Pressemeddelelse fra Hjørring Kommune

    Der er i alt opsat 10 fotostationer fordelt på fem steder på kysten ud for Hjørring og det er Hjørring Kommune og Kystdirektoratet, som står bag forsøget.

    Per Sørensen, kystteknisk chef i Kystdirektoratet, og en af idémændene bag forsøget siger:

    “Konceptet kaldes CoastSnap og startede i Australien. Derfra har det bredt sig ud i verden og nu kan vi altså introducere det her i Danmark i Hjørring Kommune. Det fungerer på den måde, at de besøgende på stranden tager et billede af kysten med mobilen. De uploader så deres foto til en database med de billeder, som andre har taget samme sted. På den måde håber vi på, at vi over tid kan få et indtryk af, hvordan kystlinjen udvikler sig”

    Alle fotos fra samme vinkel

    For at udviklingen i kystlinjen skal kunne aflæses med en vis nøjagtighed, er det vigtigt, at alle billederne er taget fra samme sted på kysten og fra samme vinkel. Det sikres ved, at man sætter sin mobiltelefon i den holder, der er monteret på pælen, mens man tager sit billede.

    Værktøj til klimatilpasning

    Søren Homann, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring kommune, var en af de første til at tage et foto og lægge det i CoastSnap-databasen. Han siger om forsøget:

    “Hjørring Kommune er oplagt sted at afprøve CoastSnap. Vi har nogle af landets mest fantastiske og foranderlige kyststrækninger og strande. De er velbesøgte gennem hele året og i alt slags vejr, af både borgere og turister. Kysterne spiller en stor rolle i Hjørring Kommune, både for bosætning og for turisterhvervet, og den rolle bliver ikke mindre i fremtiden. Det er derfor vigtigt at have så godt kendskab til kysternes udvikling som muligt. CoastSnap-projektet dækker kommunens kyster bredt. Også de kyststrækninger, hvor kommunens største kystbeskyttelsesprojekt udføres. I dette projekt samarbejder vi i forvejen med en stor gruppe sommerhusejere, der nu selv vil kunne bidrage med data via CoastSnap. Vi forventer disse data kan understøtte sandfodringsprojektet og medvirke til at vi får det bedst mulige ud af sandfodringen”

    Samarbejde mellem stat og kommune

    Det femårige forsøg med CoastSnap-stationerne er blevet til i et samarbejde mellem kommunen og Kystdirektoratet og også i statsligt regi er der store forventninger til forsøget.

    “CoastSnap inddrager alle os, der færdes på stranden. Bare dét, at vi jævnligt stopper op og tager billeder, gør, at vi bliver opmærksomme på de naturlige variationerne i kystlinjen i løbet af året og på den måde bliver vi klogere på kystnaturen”, siger kystteknisk chef Per Sørensen.

    Ud over at bidrage til arbejdet med klimatilpasning af kysterne hos Hjørring Kommune er der også en forventning om at CoastSnap-platformen hen ad vejen vil kunne bruges i undervisningen i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet.

    Kontakt:

    Formand for Teknik- og Miljøudvalget
    Søren Homann
    Tlf. 41 93 77 49
    soeren.homann@hjoerring.dk

    Kystmedarbejder
    Christina Weidick Kærsgaard
    Tlf. 72 33 67 67
    cwk@hjoerring.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13734478?publisherId=12773267&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **