Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet
“Marrakesh-regionen er de seneste år hårdt ramt af klimaforandringer. Særligt mangel på nedbør og ekstreme temperaturer. Det betyder, at grundvandsmagasinerne er udtømte. Det kan vi se i de tidligere så flotte olivenplantager, som nu visner og ikke giver frugt. Danmark har en unik ekspertise inden for effektiv håndtering af vandressourcer. Derfor er jeg glad for, at vi kan bidrage med nye teknologier for at kortlægge vandressourcerne,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Han oplever i dag ét af de steder, hvor samarbejdet mellem Marokko og Danmark kan være med til at gøre en forskel, nemlig i landsbyerne Souihla og Saad, syd for storbyen Marrakesh.
Samarbejdet med den regionale vandmyndighed, RBA Tensift, vil konkret bidrage til at styrke forvaltningen af vandressourcer i Marokko, blandt andet gennem udveksling af erfaring omkring kortlægning og overvågning af grundvandsressourcer. Samtidig skal der arbejdes med minimering af vandspild, effektivisering af vandforsyningen samt udveksles erfaringer om forebyggelse af oversvømmelser og tørke, der udgør en risiko for både Danmark og Marokko.
Samarbejdet om vand fokuserer desuden på de negative effekter af forandrede globale klimamønstre, blandt andet i form af lange tørkeperioder samt voldsomme og pludselige oversvømmelser, der eroderer og ødelægger omgivelserne.
Baggrund
Marokko ligger i et geografisk område med stor vandmangel og mangel på viden om vandressourcernes placering. Marokko er samtidig et af verdens mest vandstressede lande ifølge FN. Vandknapheden betyder både økonomiske og fysiske begrænsninger, som forventes at blive værre. Siden 1960 er de tilgængelige vandressourcer i Marokko faldet fra 2.560 til 620 kubikmeter per person. I 2030 forventes tallet at komme under 500, som er FN’s tærskel for absolut vandmangel.
Det dansk-marokkanske strategiske sektorsamarbejde om vand blev igangsat mellem Miljøstyrelsen og det marokkanske ministerium for udstyr og vand i juni 2023. Der er tale om et tre årigt projekt med en bevilling på 10 millioner kroner. Fokus er på bæredygtig og effektiv vandforvaltning, herunder digitalisering af vandsektoren, effektive forsyninger, klimatilpasning og bæredygtighed. Samarbejdet vil også omfatte regulering ift. beskyttelse af grundvandsressourcer, samt sænkning af vandtabet i distributionsnettet.
Danmark er helt i front med et meget lavt vandtab i danske vandforsyningsnetværk på ca. 5% sammenlignet med omkring 25% i Marokko.
For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller
.Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **