PRM / Patienter med ’stor stroke’ har mest gavn af at blive transporteret til nærmeste stroke-afdeling

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital

    En mand falder om med halvsidig lammelse og talebesvær. Der ringes 112, og en ambulance kommer akut. Patienten har alvorlige symptomer på “stor stroke”, men hvor skal patienten hen? Til det nærmeste sygehus, der kan give kraftig blodfortyndende medicin til en eventuel blodprop; eller til et sygehus, der kan trække blodproppen ud med et kateter som supplement til den medicinske behandling.

    I lodtrækningsforsøget TRIAGE-STROKE har forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i samarbejde med de præhospitale indsatser og stroke-afdelingerne i Midt- og Nordjylland undersøgt, om det vil gavne patienter med symptomer på “stor stroke” at blive transporteret direkte til et sygehus med adgang til kateterbehandling.

    Lodtrækningsforsøget har i tråd med et meget stort studie fra Catalonien ikke vist nogen sikker effekt af transport direkte til center med kateterbehandling. En sekundær analyse tyder dog på, at patienter med blodpropper i hjernen bevarer evnen til at kunne gå, hvis de bliver direkte transporteret til kateterbehandling.

    Det spanske studie har dog vist, at denne transport strategi skader patienter med blødninger i hjernen, og dette understøttes også af de danske resultater. Disse udgør en tredjedel af patienter med symptomer på “stor stroke”. Det er derfor for nuværende ikke gavnligt at transportere patienter med symptomer på “stor stroke” direkte til et sygehus med kateterbehandling.

    Hvis der udvikles bedre diagnostik i ambulancen til at skelne hjerneblødninger fra blodpropper i hjernen f.eks. enten ved en blodprøve eller ved en simpel scanningsmetode, vil den rette transport til den rette behandling kunne bedre prognosen for disse patienter.

    Bag om forskningsresultatet:

    Studietype: Randomiseret kontrolleret forsøg. Inkluderede fra 2018 til 2022.

    Samarbejdspartnere: Aalborg Universitetshospital, Regionshospitalet Gødstrup, Aarhus Universitetshospital, Præhospitalet i Region Midtjylland og Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland

    Ekstern finansiering: Novo Nordisk fonden

    Interessekonflikter: Nej

    Kontakt:

    Anne Brink Behrndtz
    Læge på Neurologi, Aarhus Universitetshospital
    Ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
    Mail: annebrin@rm.dk

    Claus Z. Simonsen
    Overlæge på Neurologi, Aarhus Universitetshospital
    Professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus universitet
    Mail: clausimo@rm.dk
    Telefon (arb): 23669875

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13733593?publisherId=13561354&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **