PRM / Konference om hofkultur på Odense Slot

    Pressemeddelelse fra Kongernes Samling

    I dagene efter Frederik 4.s uventede død på Odense Slot natten til 12. oktober 1730 begyndte balsameringen af kongens afsjælede legeme. Det kongelige lig skulle nemlig gøres parat til castrum doloris, den højtidelige ceremoni, hvor kisten blev sat til offentligt skue. Ceremonien blev grundet kongens død på Fyn ikke som traditionen ellers bød henlagt til København men derimod til Sankt Hans Kirke ved siden af slottet. Netop den uventede død og placeringen af højtideligheden på Fyn må have kaldt på et ønske om at fastholde erindringen om Frederik 4.s fynske bortgang. For undervejs i balsameringen blev to kolber væske nemlig tappet af den opsvulmede kongelige krop for at blive gemt bag kirkens alter. Kolbernes skæbne er i dag ikke kendt mens Frederik 4.s pludselige død på Odense Slot endnu er genstand for udforskning bl.a. i baggrunden for kolbernes opbevaring. Særligt i 2023, hvor Odense Slot kan fejre 300 året for den sidste større ombygning af slottet på initiativ af den selv samme Frederik 4., der således blev uløseligt knyttet til netop Fyn.

    På årsdagen for Frederik 4.s død rykker det hofhistoriske netværk Curia Danica ind på slottet i den fynske hovedstad med et symposium med fokus på kongelige rejser og deres historiske betydning – derunder bl.a. hvad de skelsættende begivenheder en oktobernat for 293 år kan fortælle os om slottets brug, kongehusets rejseaktivitet og hoffets håndtering af uventede situationer.

    Tema: Det rejsende hof
    Ved det årlige symposium samles fagfolk og eksperter i det danske kongehus’ og hofhistorie til en dag med faglige oplæg, kollegial sparring og præsentation af ny viden. I anledning af 300 året for Odense Slot og på årsdagen for Frederik 4.s død er symposiet i år henlagt til Fyn under temaet Det rejsende Hof. Med oplæg fra middelalderens rejsekongedømme til Christian 10.s provinsbesøg vil temaet blive vendt og diskuteret undervejs på dagen, der også vil byde på rundvisning på slottet og naturligvis oplæg om Frederik 4.s død.

    Om netværket Curia Danica
    Netværket Curia Danica blev stiftet i 2019 for at skabe et tværfagligt forum til fremme af ny viden om hofhistorie med et årligt tilbagevendende symposium som samlingspunkt. Hof- og elitekultur har i mange år levet en skyggetilværelse i den akademiske verden. Det er således netværkets mål at øge interessen herfor og gennem faglig vidensdeling at skabe grundlag for ny viden inden for emnet. Netværket er forankret i Kongernes Samling, der som museum for kongehusets historie fungerer som sekretariat.

    Første symposium i regi af Curia Danica blev afholdt på Koldinghus i november 2019. I 2021 lagde Nationalmuseet rammer til symposiet, mens Kongernes Samling i 2022 indbød til et symposium med fokus på Dronningegerninger – og kvindeligt handlerum ved hoffet i anledning af H.M. Dronning Margrethe 2.s 50-års Regeringsjubilæum, der fandt sted på Amalienborgmuseet. I 2023 er turen nu kommet til Fyn og Odense Slot, som Odense Kommune har åbnet op for netværket.

    Illustration 2:

    Kontakt:

    Jesper Munk Andersen email: jma@kosa.dk

    Kommunikationschef, Kongernes Samling Nanna Ebert tlf.: 51336644 email: ne@kosa.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13733090?publisherId=13561308&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **