Pressemeddelelse fra Gladsaxe Kommune
Engang foregik det i dieselbiler, men nu er lugten af dieselolie og den brummende motor skiftet ud med helt nye elbiler, som hverken forurener eller støjer. Sådan ser hverdagen nu ud for det tværkommunale akutteam, som holder til på Bagsværd Møllevej. Herfra kører akutsygeplejerskerne ud og behandler borgere i Gladsaxe, Gentofte og Rudersdal.
Arbejdspladsen er den seneste i Gladsaxe Kommune, som har sagt farvel til diesel- og benzinbiler, og fremadrettet kommer endnu flere til at følge trop. En ny aftale med virksomheden LeasePlan betyder, at alle operationelt leasede biler i kommunen vil blive udskiftet til el, efterhånden som kontrakterne udløber.
Allerede i front
Gladsaxe har længe været i front inden for den grønne omstilling – ikke mindst på transportområdet. Som en af de første kommuner skiftede Gladsaxe alle hjemmeplejens biler ud med elbiler, og siden har kommunen løbende arbejdet for at erstatte sine standardbiler med elbiler. Med den nye aftale sikrer Gladsaxe, at alle ny-leasede biler bliver eldrevne.
– Som bekendt er transport en af de største klimasyndere, så jeg er stolt over, at vi nu hæver barren og sætter endnu mere strøm til kommunens egne køretøjer. Det er både et vigtigt bidrag til at reducere CO2-udledningen og en gylden mulighed for at påvirke markedet i en mere bæredygtig retning. Det er afgørende, hvis vi skal nå vores mål om at reducere CO2-udledningen i Gladsaxe med 70 procent i 2030, siger borgmester Trine Græse.
Stor stigning i elbiler og ladestandere
I en tid hvor antallet af elbiler er i kraftig vækst, har Gladsaxe Kommune også arbejdet for, at ladeinfrastrukturen følger med. Her er man gået fra 18 offentlige ladepunkter på kommunale arealer til 278 ved udgangen af i år. Den ambitiøse udrulning af offentlige ladestandere resulterede blandt andet i, at Gladsaxe i 2022 blev kåret som Årets Elbilparate Kommune, og siden da er antallet af elbiler i hele kommunen mere end tredoblet. Det betyder, at hver 7. bil i Gladsaxe Kommune som geografisk område nu er en el- eller hybridbil.
– Hvis vi skal have både privatbilismen og arbejdsrelateret transport omstillet til grønne drivmidler, er vi nødt til at skabe de bedste rammer. Des bedre adgang til ladestandere, des nemmere og mere attraktivt bliver det at skifte benzin og diesel ud med el. Mange gladsaxeborgere bor i enten rækkehuse eller etageboliger, og derfor er det vigtigt for os at fremme opsætningen af offentligt tilgængelige ladestandere – især i de områder, hvor man ikke har mulighed for privat opladning. Så det er virkelig positivt, at vi samtidig oplever en så markant stigning i antallet af elbiler generelt, siger borgmester Trine Græse.
Gladsaxe var den første kommune i Norden, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi og dermed hele sin måde at arbejde på. Siden 2018, hvor strategien blev vedtaget, har Gladsaxe for alvor rykket på den bæredygtige dagsorden. Udover at skifte standardbiler ud med elbiler har kommunen desuden investeret i flere eldrevne specialkøretøjer – heriblandt skraldebiler samt feje- og gravemaskiner.
Kontakt:
Kommunikationschef Ulla Baden tlf.: 22765622 email: ulla.baden@gladsaxe.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **