Pressemeddelelse fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Til dette års åbning af Folketinget er klima igen et helt centralt emne. Regeringen har selv meldt ud i sit regeringsprogram fra december sidste år, at vor tids største udfordring er klimakrisen. Alligevel er en lang række klimaforhandlinger forsinkede, regeringen har for nyligt valgt at holde muligheden for olie og gasjagt i Nordsøen åben og regeringens plan for at nå 2025-målet med biobrændsler har været stærkt kritiseret af eksperter. I sidste uge udkom regeringens klimaprogram viser, at vi er længere fra 70%-målet, end da regeringen tiltrådte. Den Grønne Ungdomsbevægelse møder op til Folketingets åbning for at understrege, at det på alle måder er uacceptabelt.
Det er svært at sige, hvad der er mest skræmmende: Sommerens ekstreme vejr og naturkatastrofer eller regeringens manglende handling på dem. Vores regering har sat den grønne omstilling i stå, og nogle steder trækker de decideret udviklingen baglæns, siger Charlie McPhillips aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
I det nye klimaprogram findes en kortlægning af samfundsmæssige og private omkostninger af klimatiltag. Men den manglende klimahandling kommer også til at have en pris. En pris, der vil tilfalde fremtidige generationer. Det vil de unge fra Den Grønne Ungdomsbevægelse sætte fokus på til årets åbning af Folketinget: Hvad den unge generation står til at miste, når den tilstrækkelige klimapolitik udebliver.
Regeringen har travlt med at beskrive alle de afsavn og omkostninger, de mener, der vil komme, når de fører klimapolitik. De glemmer at beskrive, hvad vi står til at miste, hvis vi lader være. Vi vil savne stabilt vejr, troen på fremtiden og de børn, vi valgte ikke at få, siger Gustav Holst Dam-Jensen aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Danmarks første klimamål ligger allerede i 2025 og er på 50-54% reduktion i vores udledninger (ift 1990-niveau). I deres seneste statusrapport fra foråret, har FNs klimapanel vurderet, at netop CO2-reduktioner på kort sigt, er de mest effektfulde. Regeringens har fremlagt at ville nå 2025-målet med flere biobrændsler i køretøjer. Det er dog blevet kritiseret og underkendt af en række grønne eksperter og organer eksempelvis Klimarådet, der er regeringens eget uvildige rådgivende organ på klimaområdet. Eksperter vurderer, at biobrændsler beslaglægger plads, der kunne være gået til at dyrke fødevarer eller genoprette natur, og at brændslerne i de fleste tilfælde udleder mere end den diesel, de skal fortrænge.
Regeringens plan for at nå 2025-målet er til grin. Det er ikke klimapolitik. Det skader naturen og klimaet mere, end hvis regeringen ikke havde foretaget sig noget. Vi er trætte af, at regeringen laver skrivebordsøvelser og bruger kreative regneregler for at få det til at ligne, at vi når vores klimamål. Klimakrisen fortsætter ufortrødent i baggrunden, og det er os, der skal leve med de voldsomme konsekvenser, siger Caroline Bessermann aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Kontakt:
Caroline Bessermann
Gustav Holst Dam-Jensen tlf.: 30230786
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **