Pressemeddelelse fra Købstædernes Forsikring
På trods af dens størrelse kan en husmår gøre stor skade. Ifølge en
Hos Købstædernes Forsikring får de mange henvendelser om blandt andet ødelagt isolering, larm eller grim lugt som resultat af et besøg fra husmåren.
“Vi får en del opkald vedrørende husmår. Det handler selvfølgelig både om, hvordan forsikringen dækker de skader, de laver eller omkostninger i forbindelse med at slippe af med dem, men også hvordan man bedst kan håndtere dem,” fortæller Morten Jepsen, der er underwritingdirektør hos Købstædernes Forsikring.
Husmåren huserer danske hjem året rundt, men specielt fra oktober til marts.
Desværre er forsikringen ikke altid din backup
Selvom husmåren kan gøre stor skade på hjemmet eller være svær at komme af med, er det ikke altid forsikringen dækker de omkostninger, et besøg fra husmåren forårsager.
“På dette punkt er dækninger forskellige fra selskab til selskab. Ofte er skader dækket ind som pludseligt opståede skader på huset, men dette kan være en definitionssag. Nogle selskaber dækker skader på huset gennem indboforsikringen, mens det hos andre er en tilvalgsdækning dikteret af årsagen. Dog er det meget sjældent, at forsikringen dækker eventuelle omkostninger til eksempelvis skadedyrsbekæmper eller andre udgifter i forbindelse med fordrivelsen af måren. Derfor er vores anbefaling, at man i stedet arbejder proaktivt, så måren slet ikke når ind i huset,” fortæller Morten Jepsen.
Gør huset ubeboeligt for måren
For at forebygge mårens indflytning er der en række tiltag, man kan gøre, men en generel huskeregel ifølge Morten Jepsen er at gøre hjemmet utilgængeligt og ubeboeligt for måren.
“Måren flytter ind, fordi det er trygt og varmt fra efteråret og vinteren. Derfor skal man først og fremmest tjekke huset for indgange specielt på og omkring taget og sørge for at få dem spærret, så måren ikke kan komme ind. En god huskeregel er, at hvis man kan få et æg igennem, så kan en mår også komme igennem,” forklarer Morten Jepsen og fortsætter:
“Er man i tvivl, om en mår allerede er kommet ind, kan man med fordel gøre hjemmet ubeboeligt. Det betyder eksempelvis høje, inkonsekvente lyde og masser af lys der, hvor man tror måren opholder sig. Det vil oftest få måren til at flytte ud igen,” afslutter Morten Jepsen.
Gode råd til at sikre huset mod husmår
- Find og spær indgange: Husmår kommer som regel ind gennem taget. Derfor er det vigtigt at tjekke vindskeder, skotrender, langs tagryggen og ved kvisten. Hvis en tagsten eller tagplade sidder skævt, kan det også være en indgang for husmåren.
- Støj og lys: Er husmåren kommet ind i huset, er den bedste måde at komme af med den på at gøre området utiltalende. Måren bryder sig ikke om støj og lys, så hvis du kan skabe begge dele på én gang, er der gode chancer for, at måren finder en ny base.
- Lugte: En anden måde at gøre loftet utiltalende for måren på er at udsætte den for nogle at de lugte, den ikke bryder sig om. Der findes mange produkter, som indeholder stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som alle udskiller en grel lugt, der kan få måren til at flytte. Disse kan købes hos de fleste byggemarkeder og materialister. De fleste af disse produkter lugter ikke for mennesker.
Kontakt:
Executive Assistant, EA Louise Fleckenstein email: LOF@kfforsikring.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **