PRM / Science Day sætter fokus på diversitet i uddannelse og job

    Pressemeddelelse fra Naturvidenskabernes Hus

    Science Day giver tusindvis af børn og unge mulighed for at arbejde anvendelsesorienteret med virkelighedsnære problemer og møde inspirerende rollemodeller. Det er noget, som erhvervslivet støtter op om. En af de virksomheder, der er med, er Alfa Laval i Aalborg. Regitze Stenholt Skytte Jørgensen, Talent Acquisition Coordinator, fortæller om deres motivation for at være med:

     – Vi er glade for at byde velkommen til omkring 50 engagerede 9. klasses elever fra lokalområdet til Science Day 2023. Vores mål er at tænde en gnist i disse unge sind, inspirere dem til at udforske de spændende veje inden for teknologi og ingeniørarbejde og opmuntre dem til at forfølge en uddannelse, der kan forme fremtidens teknologiske landskab. Ved at dele vores passion og viden håber vi at hjælpe med at forme næste generation af innovative tænkere og problemløsere, der kan bidrage til at løse fremtidens udfordringer.

    Alfa Laval bakker ikke kun op om kampagnen i Nordjylland men inviterer også inden for i både Kolding, Nakskov og Søborg. Dermed giver de 140 elever på landsplan mulighed for, gennem workshops og praktiske opgaver, at få en forsmag på, hvordan man til daglig arbejder med membranteknologi, procesudstyr til bryggerisystemer, samt ikke mindst udvikling og design af produkter inden for så forskellige områder som hygiejne- og marineindustrien.

    Rollemodeller at spejle sig i
    Virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner spiller en vigtig rolle i kampagnen, for det er dem, der giver eleverne førstehåndsoplevelser af, hvad det vil sige at arbejde inden for STEM (naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik). De bidrager med medarbejdere og studerende, der leder eleverne gennem dagen og fungerer som inspirerende rollemodeller. Et vigtigt formål med dagen er også, når rollemodeller fortæller ærligt om de veje og omveje, som de har taget for at nå dertil, hvor de er i dag. Og det er noget, eleverne kan spejle sig i.

    En af roller modellerne hos Alfa Laval er Bodil Mosekær Nielsen, Chief Design Engineer, Mechanical, Product Management.

    – De tekniske fag er spændende, og det er noget af det, jeg gerne vil fortælle de unge. Det er ikke altid dem med topkarakter, der er de bedste medarbejdere og kolleger, hvilket mange unge ofte tror er nødvendigt i disse fagområder. Jeg går ofte efter de personlige kompetencer, samarbejdsevner osv. De tekniske specialiteter skal de nok lære undervejs.

    Bodil Mosekær Nielsen blev uddannet som civilingeniør i maskinkonstruktion fra Aalborg Universitet for 40 år siden. Her oplevede hun som kvinde at være en mønsterbryder.

    – Jeg har erfaret, at piger er fuldt ud lige så gode til de tekniske fag som mænd, og det er jo ikke et hårdt fysisk arbejde. Det kræver til gengæld selvstændighed, samarbejdsevner og ofte også struktureret tilgang til flere forskellige opgaver ad gangen. Og det er jo egenskaber, som rigtig mange piger er mindst lige så gode til som mænd. Man skal blot lære at tro på sig selv og ikke være bange for at stå ved sine holdninger og beslutninger.

    Hun understreger, at diversiteten altid har vist sig som en meget vigtig parameter til succes. Det giver bedre resultater generelt, når en mangfoldig gruppe arbejder sammen.

    – Vi har trods alt forskelligt syn og tilgang til mange ting. Så det giver flere indgangsvinkler til en opgave, og der bliver generelt en bedre omgangstone i medarbejderstaben.

    Fordomme skal nedbrydes
    Science Day har ikke kun til formål at vise den brede vifte af karriereveje inden for STEM, men vil også nedbryde fordomme og stereotyper om, hvem der kan få en fremtid inden for disse fag. Rollemodellerne er med til at vise diversiteten og give ansigt til den mangfoldige gruppe af mennesker, der arbejder inden for området.

    Kampagnen har tidligere haft fokus på at inspirere flere piger til en fremtid inden for science. Køn er stadig en væsentlig faktor, men vi skal i lige så høj grad have fokus på andre parametre, som fx etnicitet og social baggrund, hvis vi vil give alle lige muligheder for at forfølge en vej inden for STEM-fagene. Derfor inviteres alle børn og unge til at deltage i Science Day, siger Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus.

    Diversitet skaber bedre løsninger og trivsel
    Undersøgelser viser, at en høj grad af mangfoldighed blandt kolleger medvirker til social samhørighed, trivsel i teams og økonomisk vækst. Særligt i udviklings- og produktionsafdelinger er diversitet afgørende, så de løsninger, der udvikles inden for bl.a. teknologi, medicin og infrastruktur, tager udgangspunkt i og afspejler hele befolkningen.

    *

    Der arrangeres Science Day i hele landet. Medier er velkomne hos flere arrangører.

    Kort over alle arrangører

    Alle arrangementer med mulighed for at filtrere på landsdel

    Kontakt:

    Direktør Maiken Lykke Lolck tlf.: 40 58 40 64 email: mll@nvhus.dk

    Kommunikationschef Sara Linderoth Bouchet tlf.: 21 38 80 90 email: slb@nvhus.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/13728563?publisherId=11305597&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **