Pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer
ÅRETS RET MED GRIS
For 11. gang tiltrækker Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrence ‘Årets Ret med Gris’ landets skarpeste kokke, og nu er de fem nominerede restauranter til prisen udvalgt.
De nominerede til ‘Årets Ret med Gris 2023’ er:
- Sdr. Bjert Kro
- Restaurant MARK
- Treetop Restauranten
- Svinkløv Badehotel
- Restaurant Norrlyst
Konkurrencen har til formål at vise, at grisekød hører hjemme i topgastronomien og ikke kun er hverdagsmad. Samtidig er grisekød rigt på smag, rigt på protein, har som kødtype et lavt klimaaftryk, og er den del af den danske madkultur.
“Igen i år er vi blevet væltet bagover af interessen for ‘Årets Ret med Gris’. Det er efterhånden lidt af en klichée at sige, at der var mange gode bud, men det har aldrig været mere rigtigt. Indstillingerne har udvist et meget højt teknisk og smagsfagligt niveau, og kreativiteten har aldrig haft det bedre. Det understreger budskabet om, at de danske kokke er utrolig dygtige, og når man stiller dem et kreativt benspænd, så tændes der en gastronomisk gnist i dem. Det er både vigtigt for fagligheden men også for madkulturen og udnyttelsen af råvarerne. Gris kan noget særligt på smag, og kokkenes retter understreger, at branchen slet ikke er færdig med at udvikle og begejstre med gris på menuerne”, udtaler Anders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi og Foodservice i Landbrug & Fødevarer.
Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan fremvise flotte håndværksmæssige teknikker og udskæringer, og som kan skabe velsmag med grisekød på en måde, så tænderne løber i vand.
I 2022 var det den fynske restaurant Resumé med køkkenchef Bjarke Jeppesen i front, der løb med sejren med en ret baseret på en krogmodnet og økologisk Cote de Porc serveret med græskar, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe, en glace på løg og en sauce på griseben smagt til med portvin.
‘Årets Ret med Gris 2023’ afvikles og arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Norma & Frode S. Jacobsens Fond.
ÅRETS RET MED FISK & SKALDYR
I år er det tredje år for kokkekonkurrencen ‘Årets Ret med Fisk & Skaldyr’, og endnu engang ses der frem til spændende retter med fokus på havets fantastiske råvarer.
De nominerede til ‘Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023’ er:
- Falsled Kro
- Restaurant Novel
- Restaurant Domæne
Også i denne kategori har der været rekordmange indstillinger af restauranter, og det har gjort udvælgelsen svær, udtaler Anders Nicolajsen:
“Fisk og Skaldyr er et kæmpe fokuspunkt for kokkene, der igen slår fast, at de kan og vil være kreative med havets råvarer. Igen i år viser kokkene, at de er villige til at engagere sig i at skabe og udvikle på kategorien, så fisk og skaldyr får bedre plads på danskernes tallerkener. Hvis niveauet, som vi har set i indstillingerne, matcher menuerne ude i landet, så kigger vi ind i en utrolig spændende og smagfuld fremtid for fisk og skaldyr,” siger han.
Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan vise flotte håndværksmæssige teknikker og skabe velsmag med fisk og skaldyr, som centrum for retten. Siden kategorien kom til for tre år siden, har ‘Årets Ret med Fisk & Skaldyr’ været den mest populære kategori i forhold til antallet af indstillinger, hvilket også har gjort, at flere restauranter har taget et dybere dyk ned i havets mange muligheder for kreativitet på tallerkenerne.
I 2022 blev var det Svinkløv Badehotel, der løb med sejren for deres stegte danske jomfruhummer med guanciale.
‘Årets Ret med Fisk & Skaldyr’ afvikles og arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Danmarks Fiskeriforening.
Vinderne af de to konkurrencer kåres den 13. november 2023 til et eksklusivt arrangement hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København.
Læs mere om konkurrencen .
Kontakt:
Landbrug & Fødevarer pressetelefon tlf.: 33394520 email: presse@lf.dk
Chefkonsulent i Gastronomi & Foodservice Anders Nicolajsen tlf.: 53645853 email: andn@lf.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **