Pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp
Sidst i september går vi til kamp mod
.I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september vil der i hele landet blive sat fokus på den ubalance, der er i fordelingen af ressourcer verden over.
For tallene er ikke til at tage fejl af: 1/3 af alt mad, vi producerer, går til spilde. Alene i Danmark ender hver femte indkøbskurv, vi fylder i supermarkedet, med at blive smidt ud. Det sker, mens flere end 800 millioner mennesker sulter verden over.
Det er en ubalance, som vi må gøre noget ved.
Derfor afholder ildsjæle i hele landet
mod madspild. Flere end 80 foreninger, skoler, sogne og andre frivillige har tilmeldt sig fællesspisninger mod madspild igennem .Ikke fordi fællesspisning nødvendigvis er løsningen på madspildsproblemet, men fordi vi bliver nødt til at tale sammen om, hvordan vi kan genoprette balancen i fordelingen af fødevarer og undgå, at vi smider for meget mad ud.
“Hvis vi skal madspild til livs, skal vi lære af hinanden på kryds og tværs af grænser, generationer og professioner. Når vi går sammen i nye fællesskaber, opstår der også nye idéer og løsninger. Der er meget, vi kan lære af hinandens forskelligheder,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Fællesspisning mod madspild handler netop om, at vi igennem samtaler om middagsbordet kan lære af hinanden. Alle har noget at bidrage med, og Folkekirkens Nødhjælp har opfundet en samtalemenu, samtalekort, et kortspil mod madspild og meget andet, så vi ikke længere behøver at have madspild på menuen i Danmark.
En retfærdig fordeling af ressourcer er en af Folkekirkens Nødhjælps kerneopgaver. I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op til Wefood, Danmarks første butik, som sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed m.m. Varer, der ofte ellers ville blive smidt ud. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.
______________________________
Hyggelige, lokale fællesspisninger af frivillige ildsjæle
Sammenskudsgilde i Hjerteparken i Svendborg
Hjerteparken slår dørene op til deres fælleshus for at sætte madspild på dagsordenen den 26. september. Kl. 18 bliver der åbnet for den helt store madspildsbuffet, som områdets beboere hver især bidrager til med medbragte madspildsretter.
Arrangementets vært, Susanne Bruun, vil afslutte aftenen med et indslag om tips og tricks til at udnytte sit eget køkkenaffald, inden det ender i skraldebilen. Hendes håb er at styrke fællesskabet og motivere beboerne til at drage nytte af hinanden, når man bor side om side.
Ørslev Egnshus redder mad med lokale supermarkeder i Vordingborg kommune
Der er frasorteret mad på menuen den 26. september for beboere i Ørslev. Her har Rema 1000 og Bedstes Mad i Vordingborg og Coop 365discount i Ørslev nemlig doneret madvarer, der ellers ville være endt i skraldespanden.
Maden bliver tilberedt af frivillige, som tænder fælleshusets komfurer kl. 12. Fra kl. 17.30 er gæster inviteret til at høre mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde – og derefter spise sammen til én stor fællesspisning.
Arrangementet vil gerne motivere gæsterne til at drage nytte af den gode mad, der hver dag ender som affald, selvom det ingenting fejler.
Rema 1000’s restlager bliver forvandlet til aftensmad i Aulum
Den 27. september holder KFUM og KFUK deres ugentlige fællesspisning. Denne uge varmer de op til Danmarks Nationale Madspildsdag og dedikerer derfor hele aftenen til temaet.
Kl. 17.30 byder de folk velkommen med en interaktiv udstilling, som skal tydeliggøre problemet. Menuen vil udelukkende bestå af rester fra den lokale Rema 1000, som er gået med i kampen mod madspild. Her bliver hele familien taget med, når det handler om at revurdere sine egne vaner og måske blive inspireret til nye.
Middag samler folk i Brabrands sognegård og lader overskuddet gå til verdens fattigste mennesker
Den 27. september kommer madspild på menuen, når menighedsrådet dækker op til fællesspisning i Brabrand sognegård. De byder velkommen kl. 16.30, hvor værterne vil vise Folkekirkens Nødhjælps kortfilm om madspild, der skal inspirere os til at tænke en ekstra gang, før vi tømmer køleskabet i skraldespanden.
Maden bliver lavet i samarbejde med Livsværkerne Gellerup, som vil servere et måltid med fokus på madspild og bæredygtighed.
Arrangementet koster 30 kroner for at deltage og pengene går til Folkekirkens Nødhjælps projekter ude i verden.
I Helsingør bekæmper boliggården Nøjsomhed både madspild og ensomhed
Den 28. september varmer områdets boligsocialmedarbejdere op i gryderne for Nøjsomheds beboere. Omkring kl. 17 vil maden sættes i kog og lokke både store som små til en omgang fællesspisning kl. 18. Middagen vil bringe beboerne sammen på kryds og tværs og være en mulighed for at møde nye og gamle ansigter fra området.
Boligsocialmedarbejderne vil inspirere til, hvordan man både bekæmper madspild og ensomhed på en og samme tid.
Madspild med nye øjne: I Esbjerg gentager Jerne Sognehus fællesspisning
Den 28. september kl. 17.30 synger Jerne Sognehus sig varm til aftenens emne; madspild. I år vil de lokale igen mødes til restemad, men nu se tilbage på året, der er gået, og hvordan hver især bekæmper eget madspild. Menuen vil ligeledes leve op til temaet og bestå af rester fra søndagens høstgudstjeneste. Gæsterne kan derfor se frem til varm kartoffelsuppe og en hjemmebagt æblekage.
STU i Greve sætter madspild på skoleskemaet
Den 29. september vil eleverne på køkkenlinjen kokkerere lækker restefrokost til skolens studerende i klimaets tegn. Formiddagen vil byde på fælles aktiviteter, hvor der både vil blive vist film og spillet spil omkring madspild, som Folkekirkens Nødhjælp har udarbejdet.
Kl. 13 kommer der en repræsentant fra Folkekirkens Nødhjælp, som holder foredrag for de unge. Han vil give dem nye perspektiver på de mennesker i verdens fattigste lande, som mærker klimaforandringerne på egne kroppe, og hvor man ikke har råd til at lade noget gå til spilde.
Dagen vil inspirere unge mennesker til at indføre lette løsninger, der både kan mærkes på deres egen bankkonto og på vores fælles klimakonto.
Frivillighuset i Brovst inviterer til lune deller og kold kartoffelsalat
Den 29. september vil duften af lune deller sprede sig på Stationsvej i Brovst. Her står de frivillige kræfter for at diske op med lækker middag for byens borgere til en fællesspisning. Maden bliver serveret omkring kl. 17 og vil sende gæsterne trillende hjem med en hjemmebagt æblekage liggende tungt i maven. Maden vil bære præg af madspild og æblerne vil udelukkende være nedfaldsæbler.
Medier er velkomne til at dække fællesspisningerne. For kontaktoplysninger til initiativtagerne tag venligst fat i presserådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Lasse Emil Kristiansen, på tlf. 50 60 40 15 eller e-mail
.______________________________
Madspildsdagen
Danmarks Nationale Madspildsdag ligger samme dag som FN’s Internationale Madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **