PRM / Vold og trusler mod fængselsbetjente falder igen – når laveste niveau i seks år

    Pressemeddelelse fra Kriminalforsorgen

    Antallet af episoder med vold og trusler mod ansatte i kriminalforsorgen er faldet med 45 procent i perioden 2017-2022 til det laveste niveau i seks år.

    Konkret er antallet af episoder faldet til 374 i 2022 fra 679 i 2017, hvor antallet var på sit højeste. 

    Faldet er sket i en periode, hvor antallet af indsatte samtidig er steget med 18 procent.

    Kriminalforsorgen har i flere år haft et massivt fokus på medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø. Og her er nedbringelse af vold og trusler et vigtigt element.

    – Fængselsbetjente udfører i mine øjne en af samfundets vigtigste funktioner: De er med til at 
    holde os alle sammen trygge samtidig med, at de hver dag hjælper mennesker – også hårdkogte kriminelle – i en retning mod et bedre liv uden kriminalitet. Det er rigtig godt, at langt færre fængselsbetjente bliver truet eller overfaldet i dag end for bare få år siden. Men et 
    overfald vil altid være ét for meget. Vi skal fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at forebygge, at 
    det overhovedet finder sted, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

    Kriminalforsorgens direktør, Ina Eliasen, understreger, at arbejdet langt fra er slut, selvom det er glædeligt, at det systematiske arbejde med at identificere problemerne og igangsætte de rette forebyggende indsatser har båret frugt.

    – Vold og trusler mod vores ansatte er helt og aldeles uacceptabelt, og en episode er en for 
    meget. Derfor er det selvfølgelig glædeligt, at antallet af episoder fortsætter i den rigtige retning – nedad. Vold og trusler vil aldrig blive accepteret, og derfor undersøger vi hele tiden, 
    hvordan vi kan øge indsatsen med at forebygge vold og trusler rettet mod vores medarbejdere, siger direktør, Ina Eliasen.

    Indsatserne tager udgangspunkt i, at kriminalforsorgen i 2015 indførte nultolerance over for vold og trusler mod medarbejdere, hvilket betyder, at alle episoder politianmeldes. Samtidig er der indført skærpede disciplinære sanktioner, heriblandt at indsatte, der overfalder personalet, overføres til afdelinger med højere sikkerhed. Kriminalforsorgen etablerer derudover snart et mæglerkorps. Mæglerkorpsets opgave bliver at håndtere arbejdsmiljøudfordringer ved akut opståede situationer.

    Der blev desuden i december 2021 indgået en flerårsaftale for kriminalforsorgen, der blandt andet indeholder en række tiltag, som skal styrke sikkerheden, sikre hårdere konsekvens over for udfordrende indsatte og sikre en bedre støtte til medarbejdere, der har været udsat for vold eller trusler. 

    Blandt andet er straffen for vold mod kriminalforsorgens medarbejdere fordoblet, og der er oprettet et nyt internt psykologkorps, der skal støtte medarbejdere i kriminalforsorgen – ligesom medarbejdere fremover vil blive tilbudt opfølgnings- og forebyggelsessamtaler. Ved voldsomme hændelser aktiveres et internt kriseberedskab, hvor medarbejderne får mulighed for at tale hændelsen igennem og kan få hjælp fra kriminalforsorgens sundhedsordning.

    Fakta:

    • Antallet af episoder med trusler mod ansatte er i perioden 2017-2022 faldet med 55 pct.
    • Antallet af episoder med vold eller forsøg på vold mod ansatte var i perioden 2017-2022 højest i 2019 og er siden faldet med 25 pct. Det samlede fald fra 2017- 2022 er 16 pct.
    • Det samlede antal episoder med vold og trusler mod ansatte er i perioden 2017-2022 faldet med 45 pct.
    • Antallet af indsatte er i perioden 2017- 2022 steget med 18 pct.
    • Antallet af tilfælde med arbejdsrelateret hærværk mod ansattes ejendom har i hele perioden været lavt (mellem 0 og 3 sager årligt).
    • Der blev etableret et nyt registreringssystem medio 2016 som følge af nultolerancepolitikken. På grund af de markante ændringer i registrerings- og anmeldelsespraksis er data om vold, trusler og hærværk mod ansatte før og efter 2017 ikke sammenlignelige.

    nullnull

    Kontakt:

    Pressevagt tlf.: 7255 4141 email: presse@krfo.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13723614&publisherId=13560989&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **