Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Det går fra galt til værre.
Allerede i dag er det svært at skaffe medarbejdere nok til ældreplejen, og det bliver kun sværere i takt med, at vi bliver flere ældre; I 2030 er der 50 pct. flere ældre over 80 år. Samtidig er der alt for få, der uddanner sig inden for området, og en stor generation af Københavns sundhedsmedarbejdere er på vej på pension. Det betyder, at der kommer til at mangle 4.650 sundhedsfaglige medarbejdere i København i 2030.
Hver sjette medarbejder over 60 år
Den netop indgåede budgetaftale for Københavns Kommune er derfor et kærkomment og tiltrængt løft til området, mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun ønsker med de nye midler bl.a. at gøre mere for at holde på de mest erfarne medarbejdere i de kommende år. I dag er mere end hver sjette medarbejder i forvaltningen nemlig over 60 år.
“Vi står over for et stort generationsskifte, og det er vi nødt til at tage bestik af. Den gode nyhed er, at vi faktisk er ret gode til at holde på vores seniormedarbejdere. Vi har mange erfarne medarbejdere, der arbejder videre, efter de er fyldt 60, og de er guld værd. Men uanset hvor seje de er, så fortsætter de jo ikke for evigt, og vi har slet ikke nok til at tage over. Det er den virkelig dårlige nyhed,” siger Sisse Marie Welling.
Det skal være attraktivt at blive ved
Sundheds- og omsorgsborgmesteren mener derfor, at det skal gøres mere attraktivt for medarbejderne at blive i jobbet lidt længere:
“Vi risikerer simpelthen at miste en stor gruppe af kommunens erfarne medarbejdere inden for kort tid, hvis vi ikke sørger for at forbedre deres vilkår og give dem mulighed for at skrue lidt ned for tempoet. Det kan for eksempel være at trappe lidt ned i tid eller få tilpasset arbejdsopgaverne, så de passer bedre til den enkelte. Det skylder vi vores dygtige og erfarne medarbejdere.”
Flere skal uddannes
Fastholdelse af de erfarne medarbejdere er dog langt fra tilstrækkeligt til at opfylde behovet for flere kvalificerede medarbejdere. Der skal også gøres mere for at få uddannet flere inden for faget. I dag er frafaldet blandt sosu-elever og sygeplejerskestuderende nemlig stort, og samtidig er det kun halvdelen af de færdiguddannede sosu-elever, der efterfølgende bliver ansat i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
“Alt for mange falder fra, før de overhovedet er kommet igennem uddannelsen, og vi mister også alt for mange af de færdiguddannede efter få år. Det skal vi gøre bedre. Vi skal både have flere til at få øjnene op for et fantastisk og meningsfyldt fag, men vi skal også holde fokus på at skabe gode arbejdsvilkår med faglig udvikling, vejledning og støtte til vores medarbejdere – både når de er under uddannelse, men også når de er ansat,” siger Sisse Marie Welling.
Hun glæder sig derfor over, at partierne bag budgetaftalen er enige om at videreføre ordningen med voksenelevløn, som betyder, at alle nye sosu-elever over 25 år får voksenelevløn under hele uddannelsen. I alt er der afsat 35 mio. kr. over fire år til videreførelse af ordningen, som har kørt som forsøg igennem det seneste år og allerede vist en positiv effekt på rekrutteringen; søgningen til uddannelsen blandt københavnske borgere er nemlig steget, efter forsøget blev indledt.
Den konkrete udmøntning af specifikke tiltag skal drøftes i Sundheds- og Omsorgsudvalget, inden tiltagene igangsættes.
Midler til fastholdelse og rekruttering:
- Videreførelse af Voksenelevløn: 35 mio. kr. over fire år
- Sundheds- og Omsorgsudvalget skal være med i overvejelserne om den konkrete fordeling af de 48 mio. kr. over fire år til initiativer inden for følgende indsatsområder:
- Rekruttering og fastholdelse af sosu-elever og sygeplejerskestuderende
- Arbejdsmiljø og ledelse
- Fastholdelse af seniorer
Kontakt:
Pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard tlf.: 21273273 email: lh6p@kk.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **