PRM / EU løber fra dyrevelfærdsløfter

  Pressemeddelelse fra World Animal Protection Danmark

  Kilder i Bruxelles fortæller mandag til Financial Times, at EU Kommissionen overvejer at droppe – eller i bedste fald, at nedskalere de dyrevelfærdsforbedringer – som ellers er ved at udmønte sig i konkrete forslag, der skal blive til en stærkt forbedret dyrevelfærdslovgivning som Kommisionen skulle have lagt frem i dette efterår.
  Bekymringen går på, at de øgede krav til dyrevelfærd i EUs stalde, vil give øgede fødevareomkostninger.

  “Det er virkelig tragisk, hvis adgangen til billigt kød fra industrilandbrug ender med at være vigtigere end, at de dyr vi har ansvaret for, ikke får opfyldt deres mest basale behov og levevilkår,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection:.

  “De negative signaler om dyrevelfærden fra EU er stærkt nedslående, og ligner et svigefuldt løftebrud over for de millioner af dyr, der hver dag lider under elendige forhold i det industrielle landbrug,” siger Esben Sloth, med reference til EUs to år gamle løfter om, at det helt skulle være slut med landbrugsdyr bag tremmer i EU.

  Tre millioner underskrifter

  Der var nemlig ingen slinger i valsen, da borgerforslaget ‘End The Cage Age’ blev afleveret til EUs magtfulde Kommission med mere end 1,4 millioner underskrifter på.
  Den overvældende tilslutning til borgerforslaget havde gjort indtryk i magtens korridorer, og ville blive et afgørende vendepunkt, konkluderede EUs fødevarekommissær, Stella Kyriakides:

  “Målet er krystalklart: Et miljø i det industrielle landbrug uden tremmer og bure. Det er ikke bare et etisk spørgsmål, men også et spørgsmål om miljø og sundhed,” sagde Kyriakides på et pressemøde efter fremlægningen.   

  Samme år gik daværende landbrugsminister Rasmus Prehn i alliance med ministerkolleger i Tyskland, Belgien, Holland og Sverige. De fem lande forlangte en ambitiøs revidering af dyrevelfærd, der blandt andet skulle udfase bure i landbruget.

  Og utilfredsheden med EUs utidssvarende dyrevelfærd blev yderligere understreget, da borgerforslaget ‘Fur Free Europe’ blev afleveret med 1,5 millioner underskrifter, der forlangte stop for al pelsproduktion i 2022.

  En demokratisk skandale

  Nu ser den fælles forståelse ud til at være faldet fra hinanden, hvilket Socialdemokraternes medlem af EU Parlamentet, Niels Fuglsang, er rasende over:
  “Det er en demokratisk skandale, hvis EU Kommissionen ender med at sylte den lovede revision af dyrevelfærdsloven. Vi ved, at et klart flertal i den europæiske befolkning ønsker bedre vilkår for dyr. Vi har set flere borgerforslag som har fået langt over en million underskrifter, for eksempel ‘End The Cage Age’ og ‘Fur Free Europe’.
  Jeg fatter simpelthen ikke, at Kommissionen ikke er mere lydhør overfor EUs befolkninger på dette område”, siger Niels Fuglsang, der er næstformand for EU Parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

  For kort tid siden sendte gruppen et brev til Kommissionens formand Ursula Von der Leyen, med en kraftig opfordring om, at fremsætte den lovede revision af dyrevelfærdsloven:
  “Lovgivningen er del af EUs Green Deal fra 2019, og en af de få elementer, som stadig mangler at blive ført ud i livet. Det er næsten ubærligt, hvis det heller ikke denne omgang bliver dyrene, som bliver prioriteret, siger Niels Fuglsang,” mens Esben Sloth slutter med en seriøs opfordring til den danske regering:

  “Hvis den danske regering mener noget med deres løfter til vælgerne om ordentlige forhold for dyrene, så er det nu, de skal vise, at de kan stå fast, og mobilisere alle gode kræfter til fordel for dyr, miljø og klima,” siger kampagnechefen fra World Animal Protection.

  Kontakt:

  Pressechef Kenan Seeberg tlf.: +45 21731722 email: kenanseeberg@worldanimalprotection.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13721528&publisherId=13560081&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **