PRM / Ny Gallupmåling: Danskere med ondt i knæet ønsker alternativ til knækirurgi

  Pressemeddelelse fra Contura

  Når slidgigt i knæet (knæartrose) er alvorlig, og smertelindring samt træning ikke længere har den ønskede effekt, tilbydes danskerne typisk at få indopereret et nyt knæ. Det er en stor operation, som er dyr for samfundet – især i form af sygedage og genoptræning. Operationen indebærer desuden risici for patienten, som alle operationer gør det. Der er derfor god økonomi i at finde alternativer til operation. Og danskerne selv vil gerne have et alternativ.

  En ny Kantar Public måling viser, at 76% af repræsentativt udvalgte danskere over 18 år er enige eller overvejende enige i, at de ville udskyde at få et kunstigt knæ, hvis de havde mulighed for at få lindret deres knæsmerter effektivt på anden vis.

  Danskerne har heldigvis alternativer. I stedet for at få et nyt led kan danskerne i stedet vælge at blive behandlet ved hjælp af ikke-kirurgiske behandlinger. Dem findes der flere eksempler på, men især en type behandling skiller sig ud. Behandlingen er videnskabeligt testet til at være smertelindrende i op til minimum 3 år, CE-godkendt og patientsikker. Den ikke-kirurgiske behandling består af en enkelt injektion, hvor en gel sprøjtes ind i knæet og sikrer en effektiv, længerevarende smertelindring. Gelen er et ikke-nedbrydeligt, hydrogel-teknologisk produkt, der kaldes Arthrosamid.

  Arthrosamid er endnu ikke tilskudsberettiget, og patienterne skal derfor selv betale for behandlingen ind til videre. I undersøgelsen svarer 20%, at de er villige til at betale selv, og blandt de unge (18 -35 år) er tallet helt oppe på 38%.

  Effektiv smertelindring

  Der er tidligere i år offentliggjort videnskabelige 3-årsdata for effekten af behandling med Arthrosamid (“IDA”-studiet). De blev præsenteret på Osteoarthritis Research Society International (OARSI) World Congress i Denver (Colorado, USA) i marts 2023.

  Om Arthrosamid

  Arthrosamid er en teknologi, som er en hydrogel, der består af 97,5% vand tilsat 2,5% ikke-nedbrydelig polyacrylamid, som injiceres direkte i knæet. Her lægger hydrogelen sig permanent som en hinde i knæet og lindrer smerter. Produktet kan potentielt udskyde eller helt eliminere et behov for at få indopereret et nyt kunstigt knæ. Vælger man senere at få et kunstigt knæ indopereret, så er der intet, der forhindrer det.

   

  Fakta:

  • Målingen er en ©Kantar Public, udført for Contura International A/S.
  • Arthrosamid er CE-mærket og er derfor godkendt til anvendelse i hele Europa.
  • Hydrogelen har opnået den sværest opnåelige medicinske godkendelse i USA, FDA, i forbindelse med produktet Bulkamid, som anvendes til at behandle stressurininkontinens hos kvinder.
  • Arthrosamid er testet og patientsikkert.
  • “IDA”-studiet var oprindeligt planlagt til at undersøge Arthrosamids smertelindrende effekt efter 6 måneders og 1 år, men studiet blev forlænget for at vurdere den langsigtede sikkerhed og effektivitet af Arthrosamid i op til 5 år efter behandling.
  • Ved hjælp af WOMAC-skalaen (The Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), der ofte bruges til at vurdere graden af smerte ved hofte- og knæosteoarthritis, viste resultaterne af IDA-studiet klinisk relevante og meget statistisk signifikante fald fra baseline til 3 år for hver af de tre WOMAC subskala scores (fysisk smerte, stivhed og funktion) og PGA (Patient Global Assessment), som er en selvrapporteret måling, der afspejler patientens egen vurdering af virkningen af deres tilstand.
  • Arthrosamid er kategoriseret som et medicoprodukt, fordi det er et flydende implantat.
  • Arthrosamid er udviklet af det danske firma Contura, og produktet er lanceret i England, Irland, Holland, Portugal, Finland, Spanien, Polen, Sverige, Norge, Italien og Tyrkiet.
  • Over 2.000 patienter er behandlet med Arthrosamid i Europa.
  • Hver tiende dansker over 55 år har behandlingskrævende smerter i knæene på grund af slidgigt.
  • Standardbehandlingsforløbet for patienter med slidgigt i knæet er: træning, evt. vægttab, smertestillende behandling og for nogle en knæprotese.

  Kontakt:

  Line Gade tlf.: +45 26 28 70 65 email: line@sundhedskommunikation.com

  Bente Brünner email: bente.brunner@contura.com

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13720810&publisherId=13561537&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **