PRM / Antidepressiv medicin er også effektiv, når vi er ramt af kroniske fysiske sygdomme

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

    Næsten 25% af patienter med kroniske sygdomme som kræft, Parkinsons, hjertekarsygdomme og sukkersyge kæmper også med depression. Når vi lider af flere sygdomme, medfører det ofte, at medicin ikke er så virksomt, som hvis patienten kun er under behandling for én enkelt sygdom. Derfor satte en gruppe forskere fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Charité Universitetshospital i Berlin sig for at undersøge, om patienter, som både har en kronisk fysisk sygdom og depression, rent faktisk har gavn af antidepressiv medicin.

    Forskerne gennemgik data fra 176 studier af i alt 43 fysiske sygdomme, hvor effekten af antidepressiv medicin er beskrevet. Deres resultater er nu blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry. Og der er godt nyt til de syge, som også udvikler depression, siger lektor ved Aarhus Universitet, Ole Köhler-Forsberg:

    “Konklusionen er, at den effekt, som vi finder for antidepressiv medicin, når patienten samtidig har kroniske fysiske sygdomme, er lige så stor som effekten for antidepressiv medicin hos “ren” depression,” siger han.

    Studiet er et samarbejde mellem blandt andre lektor Ole Köhler-Forsberg og professor Christian Otte, direktør for Institut for Psykiatri og Neurovidenskab på Charité. Og resultaterne af studiet er godt nyt, forklarer Christian Otte:

    “Det er gode nyheder for mennesker med både depression og fysiske helbredsproblemer. Livskvaliteten er ofte alvorligt nedsat, især når patienter lider af depression. Vi ved også, at et forløb med en fysisk sygdom forværres hos patienter, der samtidig har depression. Det vi kan se er, at behandling af disse patienter med antidepressiv medicin kan gøre en stor forskel.”

    Og selvom det måske kan virke selvfølgeligt, at medicin virker efter hensigten, så er det langt fra givet hos kronikere, siger Ole Köhler-Forsberg:

    “Når patienter har flere sygdomme samtidig, er det velkendt, at effekten af medikamenter bliver mindre. Det er en stor udfordring, fordi det ofte er mere reglen end undtagelsen at patienter har flere sygdomme samtidig. Derfor er det vigtigt at fastslå, om behandlingen faktisk også virker for de patienterne.”

    Stor sammenhæng mellem kronisk sygdom og depression

    Når en patient er ramt af alvorlige kroniske fysiske sygdomme, kan det være ekstra udfordrende at skulle kæmpe med en depression oveni. Derfor er det vigtigt at fastslå, om de sædvanlige behandlinger virker, forklarer Ole Köhler-Forsberg:

    “Komorbid depression, eller depression hos mennesker med en fysisk sygdom, er så hyppig, at det er vigtigt, at vi i sundhedsvæsenet er sikre på, at vi kan behandle patienterne ordentligt, og at vi kan støtte både deres fysiske og mentale helbred.”

    Studiet er et af de første, der undersøger effektiviteten af antidepressiver hos patienter med andre kroniske sygdomme, fortæller professor Christian Otte:

    “Vi blev overraskede over at se, hvor få undersøgelser der overhovedet findes om dette emne, især i hyppige kombinationer som kræft med depression. Vores studier er blandt de første, men det er vigtigt fortsat at forske i dette emne.”

    Han bakkes op af lektor Ole Köhler-Forsberg:

    “Vores studie er det første, der samler og gennemgår store mænger data på et område, som er vigtigt for stort set alle medicinske områder, og jeg håber, at vores resultater kan hjælpe med at øge fokus på tidlig anerkendelse og behandling af depression hos mennesker med kroniske fysiske sygdomme.”

    Forskerteamet planlægger allerede nu fremtidige projekter for at finde ud af, om antidepressiv medicinmåske også har andre effekter ud over at forbedre depression, som fx også at lindre symptomer på fysiskelidelser, der er til stede på samme tid.

    Forskerne forventer desuden, at studiets resultater vil blive inkluderet i de tyske nationale sundhedsretningslinjer for depression (Nationale VersorgungsLeitlinie). Retningslinjerne er et fælles initiativ af den tyske lægeforening (Bundesärztekammer), den nationale forening af lovpligtige sundhedsforsikringslæger (Kassenärztliche Bundesvereinigung) og den tyske forening for de videnskabelige medicinske selskaber (AWMF) med det formål at forbedre kvaliteten af den medicinske behandling i landet.

    Bag om forskningsresultatet

    • Studietype: Systematisk litteraturgennemgang; en paraplygennemgang, der samler beviser fra alle offentliggjorte systematiske anmeldelser på området.
    • Samarbejdspartnere: Charité – Universitätsmedizin i Berlin, Tyskland. Primært Prof. Christian Otte, Prof. Stefan Gold og Prof. Christoph Correll.
    • Læs mere i den videnskabelige artikel

    Kontakt 

    Lektor Ole Köhler-Forsberg
    Institut for Klinisk Medicin, Health, Aarhus Universitet
    Mail: olekoehler@clin.au.dk
    Tlf.: 23420661

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13720622&publisherId=12670528&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **