PRM / Danmark annoncerer nyt milliardbidrag til grøn klimafond under klimatopmøde i Afrika

    Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

    “Klima og udviklingspolitik hænger sammen. Derfor kommer en stigende del af Danmarks udviklingsbistand i fremtiden til at gå til grønne formål. Det er i det lys, at denne markante forøgelse af vores bidrag til Den Grønne Klimafond skal ses. Fonden løser vigtige opgaver både mht. at bekæmpe klimaforandringernes årsager, og når det det kommer til at hjælpe sårbare lande med at tilpasse sig, når klimaforandringerne rammer,” siger Dan Jørgensen.

    “Der er et enormt potentiale for grøn omstilling og vedvarende energi i Afrika. Samtidig er de afrikanske lande nogle af dem, der rammes allerhårdest af klimaforandringerne.  Derfor er der behov for en stærk afrikansk stemme i den globale klimadebat – og for, at vi lytter til den. Med det her topmøde bliver der sat en afrikansk dagsorden, og den er et helt afgørende indspark i den internationale samtale om vores håndtering af klimakrisen,” siger Dan Jørgensen.

    GCF takker for det danske bidrag.

    “Vi byder Danmarks dedikation til at tage fat på det mest presserende spørgsmål, som vores planet står over for, velkommen. Danmark øger sin støtte til Den Grønne Klimafond med en fordobling af sit bidrag. Det er gode nyheder for os og gode nyheder for klimaindsatsen. Tiden er ved at løbe ud, og global solidaritet er den eneste måde, vi kan tackle den eskalerende klimakrise, især når det gælder verdens mest sårbare steder og befolkninger. Vi opfordrer andre bidragsydere til at følge Danmarks eksempel og øge deres støtte til GCF’s anden genopfyldning”, siger GCF’s direktør, Mafalda Duarte.

    Dan Jørgensen deltager i topmødet, Africa Climate Summit, hvor han netop har annonceret bidraget til Den Grønne Klimafond (Green Climate Fund, GCF) på 1,6 milliarder kr. for 2024-2027.

    Ledere fra hele det afrikanske kontinent samles i dag og de næste to dage til klimatopmødet i Kenyas hovedstad, Nairobi, for at sætte en fælles kurs inden for klima og grøn omstilling. Kenya og den Afrikanske Union, som er arrangørerne bag mødet, har en fælles ambition om et styrket afrikansk lederskab på den globale klimadagsorden – et Afrika, der er en vigtig del af løsningen på klimakrisen.

    Den Grønne Klimafond er en helt central partner for Danmark. Som verdens største fond dedikeret til klima, gennemfører den klimaindsatser i stor skala til gavn for de mest sårbare og fattigste lande og samfund. Samtidig mobiliserer fonden privat finansiering i tillæg til det, den får fra f.eks. Danmark og andre lande. Fonden ledes af en bestyrelse ligeligt fordelt mellem udviklede lande som Danmark og udviklingslande som f.eks. Kenya.

    Fondens midler går både til en grøn omstilling, der skal reducere drivhusgasudledningerne, og til tilpasning til klimaforandringerne. Mange sårbare lande – bl.a. på det afrikanske kontinent – er nemlig allerede hårdt ramt af klimaforandringerne, og de har brug for hjælp til at tilpasse sig og beskytte sig imod det skiftende klima og de vejrfænomener, det fører med sig. Her kan GCF hjælpe med afgørende finansiering af klimaindsatser, og Afrika er det kontinent, der modtager flest midler fra fonden.

    “Det ekstreme vejr, der over de seneste måneder har ramt overalt på kloden har med alt tydelighed vist, at det er en bunden opgave, at vi hjælper de mest sårbare med at tilpasse sig. Der er behov for meget mere finansiering til den indsats. Det skal vi gøre noget ved, og det er en fælles prioritet for Den Grønne Klimafond og Danmark,” siger Dan Jørgensen.

    Det forventede danske bidrag på 1,6 milliarder kr. er en fordobling af Danmarks seneste bidrag til GCF i perioden 2020-2023 på 800 millioner kr.

    For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13718640&publisherId=2012662&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **