PRM / Skanning forbedrer behandlingen af hjertepatienter med forsnævringer i kranspulsårernes delingssteder

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital

    Patienter, der behandles med ballonudvidelse af forsnævringer ved kranspulsårernes delingssteder (bifurkaturer), har forhøjet risiko for død, ny blodprop og behov for ny ballonudvidelse. Nu viser en stor international undersøgelse, at prognosen kan forbedres ved at foretage skanninger under behandlingen med ballonudvidelser.

    OCTOBER-studiet blev søndag d. 27. august præsenteret af ph.d.-studerende og læge Lene Nyhus Andreasen ved en stor europæisk hjertekongres i Amsterdam (ESC Congress 2023). Studiet blev samtidig offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine.

    Undersøgelsen, der er ledet af hjertelæger og -forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, bygger på omfattende forskning, som har vist, at en såkaldt OCT-skanning (optical coherence tomography) kan give bedre information om sygdom i karvæggen og mere præcise mål til planlægning og kontrol under behandlingen med ballonudvidelser end den normalt benyttede røntgengennemlysning. Der har dog til nu manglet bevis for, at de forbedrede behandlinger også førte til en bedre prognose for patienterne.

    OCTOBER-studiet blev gennemført i samarbejde med 37 hjertecentre i Europa inklusiv de 6 danske hospitaler, der foretager ballonudvidelser.

    “Der deltog 1201 patienter i studiet, som blev fordelt i to grupper efter tilfældighedsprincippet. I den ene gruppe fik patienterne foretaget en standard ballonbehandling med indsættelse af en eller flere stents under røntgengennemlysning. I den anden gruppe foretog lægerne samme behandling, men lavede i tillæg flere OCT-skanninger for at planlægge og kontrollere indsættelsen af stents med mere detaljeret information,” forklarer Lene Nyhus Andreasen.

    Studiets hovedresultat blev opgjort som det samlede antal patienter, der døde af hjerteårsager, fik ny blodprop i hjertet eller fik foretaget ny behandling inden for 2 år efter deres ballonudvidelse.

    “Patienter hvor OCT blev foretaget under ballonbehandlingen havde en 30% lavere risiko for at få de alvorlige komplikationer efterfølgende,” fortæller Niels Holm, forskende læge på Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital, og fortsætter:

    “Det er et robust resultat, der viser, at vi kan forbedre behandlingen for en gruppe af patienter, der har forhøjet risiko for alvorlige komplikationer.”

    Ved den europæiske hjertekongres blev to lignende studier præsenteret, og hjertelægerne fra Aarhus bidrog desuden til en metaanalyse, der omfattede alle hidtidige studier, der har undersøgt brug af skanning under behandling med ballonudvidelser. Overlæge Evald Høj Christiansen, der er hovedansvarlig for OCTOBER-studiet, forklarer om metaanalysen:

    “Med de nye studier, der blev præsenteret ved ESC, så er den samlede pulje af data ganske stor. Metaanalysen viser at hvis man bruger skanningerne rutinemæssigt, også til andre forsnævringer end dem ved delingsstederne, så kan vi reducere risikoen for død med 25%, for ny blodprop med 20% og behovet for re-behandling kan reduceres med omkring 29%.”

    Ved ESC-kongressen blev det drøftet om de nye resultater kan ændre de internationale behandlingsanbefalinger.

    “Der er tale om en stor forbedring af prognosen efter ballonudvidelse, så vi forventer, at det inden for få år bliver den anbefalede standard at benytte skanningerne til især de komplekse ballonudvidelser,” afslutter Evald Høj Christiansen.

    Bag om forskningsresultatet:

    Studietype: OCTOBER er et investigator-drevet randomiseret, klinisk multicenterstudie, der sammenligner OCT-guidet PCI med angiografisk guidet behandling med ballonudvidelser (PCI) af bifurkaturforsnævringer i hjertets kranspulsårer. I alt 1201 patienter deltager. Patienterne blev fulgt i 2 år for hovedresultatet (død af hjerteårsager, blodprop i hjertet eller behov for ny ballonudvidelse) og følges fortsat for alle komplikationer indtil 5 år og for død indtil 10 år.  

    Samarbejdspartnere: Rigshospitalet, Universitetshospitalerne i Odense, Aalborg, Roskilde og Gentofte samt 32 hjertecentre i andre europæiske lande.

    Ekstern finansiering: Abbott bidrog med finansiering, men havde ingen indflydelse på studiet.

    Interessekonflikter: Lene Nyhus Andreasen: ingen; Niels Holm: forskningsstøtte fra Abbott, Boston Scientific, Medis medical imaging og Reva Medical. Honorar for undervisning: Abbott og Cardirad. Evald Høj Christiansen: forskningsstøtte fra Abbott og Philips. Honorar for undervisning: Abbott og Boston Scientific.

    Kontakt:

    Evald Høj Christiansen, overlæge på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor på Aarhus Universitet, mobil: 6165 5176, e-mail: evald.christiansen@rm.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13717579&publisherId=13561354&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **