Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater
I Det Kongelige Teaters opsætning af Richard II føres publikum ind i magtens rum. Her indkredses magtprincippernes gentagelse, når verdens og vor tids ledere og krigsmekanismer spejles i et stilrent sort univers, hvor magtens baner går i cirkler, og et pendul kan vælte dig omkuld, hvis du stikker snuden for langt frem.
Instruktør Staffan Valdemar Holm og scenograf Bente Lykke Møller stod med stor succes bag Det Kongelige Teaters opsætning af Richard III, Shakespeares mest kendte kongedrama, om afslutningen på den blodige borgerkrig, Rosenkrigene. Nu kaster det anerkendte og prishædrede makkerpar sig over Richard II, der foregår 100 år tidligere og indvarsler Rosenkrigene.
“Richard II er det første stykke i en række af kongedramaer om magtkampen i England, der fortsætter med Henry IV, V, VI osv., lidt som en renæssancens Netflix-serie. Der findes mange stykker, der handler om at erobre magten, besidde magten og overleve med magten. Men Richard IIs hovedtema handler om at tabe magten, et tema, som kun er skildret i få stykker, men til gengæld helt fantastisk her”, udtaler instruktør Staffan Valdemar Holm.
En elendig leder omgivet af dårlige rådgivere
Shakespeares Richard II magter ikke rollen som konge, men har i stedet travlt med at spille konge. Han er lunefuld, magtfuldkommen, selvoptaget, ødsel og køber sig til venskaber, mens pengene fosser ud af statskassen. Han får adelen på nakken, da han afkræver dem nye skatter, fordi hans dårlige rådgivere har opildnet ham til at gå i en nytteløs krig mod Irland.
I kongens fravær bliver venner til fjender, og i sit fald indser Richard sin selviscenesættelse, afmonterer magtspillet og viser sig med sin poetiske veltalenhed som et humanistisk menneske inderst inde. Men da er det for sent …
En ukendt sproglig perle indenfor Shakespeares forfatterskab
Shakespeares Richard II er et af hans mest ukendte kongedramaer, men ifølge Shakespeare-eksperter og instruktør Staffan Valdemar Holm så er det sprogligt noget af det smukkeste, Shakespeare har begået. Teksten smykker sig nærmest med ornamenter. Det passer godt til den ramme af ritualer og kongelige ceremonier, kong Richard gerne vil anbringe sig selv i undervejs gennem dramaet. Undervejs bliver kong Richards naragtige træk i form af hans selvhøjtidelighed og narcissisme helt komisk midt i alt det tragiske.
Dramaet byder også på en af Shakespeares bedste og mest berømte monologer, der handler om at give op, og hvor magtens rolle og betydning for mennesket sættes på spidsen.
Stærkt ensemble med prisbelønnede Olaf Johannessen i front
I titelrollen som Richard II kan publikum se frem til at opleve Olaf Johannessen, der gennem årene har høstet et hav af priser for sine eminente præstationer både på og udenfor Det Kongelige Teater. Staffan Valdemar Holm og Bente Lykke Møllers iscenesættelse går tilbage til Shakespeares rødder og måde at lave teater på ved kun at lade mænd stå på scenen og spille alle roller. Olaf Johannessen omgives af et stærkt ensemble bestående af otte mænd, heriblandt Nicolaj Kopernikus, Tom Jensen og Mikkel Arndt, i de mange roller som Richard IIs venner og fjender i dette galgenhumoristiske magtspil.
RICHARD II får premiere den 15. september på Store Scene i Skuespilhuset, hvor den kan opleves frem til den 29. oktober.
Medvirkende:
Richard II: Olaf Johannessen
Henry Bolingbroke: Mikkel Arndt
Hertugen af York: Peder Holm Johansen
Jarlen af Northumberland: Tom Jensen
Dronning Isabel, Biskoppen af Carlisle: Nicolaj Kopernikus
Hertugen af Aumerle, Bagot, Ross, hofdame, staldknægt: Alvin Olid Bursøe
Harry Percy, Green, Scroop, tjener: Andreas Jebro
Bushy, Berkeley, Exton, kaptajn, gartnersvend: Zaki Nobel
Willoughby, Salisbury, gartner, fangevogter: Peter Gilsfort
Ladies: Malene Natalie Larsen, Tea Hartelius, Christina Hildebrandt
Holdet bag:
Iscenesættelse: Staffan Valdemar Holm
Scenografi og kostumedesign: Bente Lykke Møller
Lysdesign: Clement Irbil
Lyddesign: Rasmus Kreiner
Oversættelse: Niels Brunse
Bearbejdelse: Staffan Valdemar Holm og Benedikte Hammershøy Nielsen
Dramatiker: William Shakespeare
Kontakt:
PR- og presseansvarlig, skuespil Sandra Nynne Vognstrup email: sany@kglteater.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **