Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen
Det lyder måske ikke som en stor bedrift, når man som dansker er vant til at kunne vælge mellem flere forskellige økologiske produkter i supermarkedet.
Men i Indonesien er den økologiske ost, som bliver lanceret i dag, symbolet på økonomisk vækst – og et håndgribeligt resultat af det såkaldte strategiske sektorsamarbejde med Danmark, som har til formål at fremme en bæredygtig produktion af fødevarer i Indonesien.
I de få år, samarbejdet har stået på, har indonesiske landmænd og lokale myndigheder i raketfart formået at omlægge til økologisk produktion med assistance fra Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen, samt støtte fra Arla og Danida.
En udvikling, som Fødevaredirektør i Fødevarestyrelsen Tejs Binderup kalder ‘imponerende’:
– Den indonesiske regering har en ambition om at fremme økologi. Det giver dem nye muligheder for eksport, kan give små mælkebønder bedre indtjeningsmuligheder og samtidig styrke bæredygtighed og ressourceeffektivitet i fødevareproduktionen. Både myndigheder og landmænd har haft et stærkt fælles ønske om, at økologi-projektet skulle lykkes. Jeg er enormt stolt af, at vi med vores know-how har bistået indoneserne med at nå en stor milepæl inden for økologisk produktion, siger han.
Osten er blevet til i et samarbejde mellem et kooperativ bestående af cirka 10.000 små, selvstændige indonesiske landmænd og en lokal osteproducent.
Glade køer giver mere mælk
Danske myndigheder har med danske erfaringer og viden hjulpet de indonesiske myndigheder og landmænd i kooperativet med at implementere et regelsæt omkring økologi, og at styrke deres set-up for økologikontrol.
– De indonesiske myndigheder har fået viden om, hvordan de kan støtte landmændene i at konvertere til økologi. Landmændene lærer om, hvordan økologiske køer skal fodres, hvordan brugen af antibiotika begrænses, og hvordan bedre dyrevelfærd får køerne til at give mere mælk. Et af kravene til økologisk mælkeproduktion er nemlig, at køerne skal kunne bevæge sig frit og have adgang til udendørsarealer. Får de det, giver de mere mælk, siger Tejs Binderup.
Samarbejdet mellem Danmark og Indonesien fortsætter de kommende år, og her vil der fortsat være fokus på økologisk produktion.
Fakta om sektorsamarbejdet
- Sektorsamarbejdet er finansieret af bistandsmidler og har til formål at fremme bæredygtig fødevareproduktion, skabe tætte relationer på grønne dagsordener og samtidig åbne dørene for dansk eksport til landene.
- Udover Indonesien har Fødevareministeriet lignende projekter i Kina, Vietnam, Kenya, Nigeria, Mexico, Bangladesh og Sydafrika
- I 2021 besluttede regeringen og forligskredsen at styrke de økonomiske rammer for de strategiske sektorsamarbejder fra 2023, da samarbejderne har vist sig at skabe varige resultater.
- Fra 2023 er der krav om, at projekterne i højere grad skal bidrage til den grønne dagsorden og tættere bilaterale relationer med partnerlande. Det betyder for Fødevareministeriet et styrket fokus på bl.a. madspild og fødevaretab, agro-økologi og antibiotikaresistens.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **