PRM / Det offentlige leverer en million måltider om dagen. En stor del går til borgere med særlige ernæringsbehov

    Pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer

    Det offentlige serverer hver dag over en million måltider.
    Måltiderne bliver især leveret til børn i dagtilbud, ældre samt offentligt ansatte. Det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer, der bygger på tal fra Danmarks Statistik og myndighedernes anbefalinger til offentlige måltider.

    Samlet set serverer det offentlige 650.000 hovedmåltider og 380.000 mellemmåltider til en række forskellige befolkningsgrupper.

    – Vi har længe manglet kvalificerede tal på, hvor mange måltider det offentlige leverer. Derfor har vi heller ikke haft god nok viden om, hvem der egentlig modtager måltiderne. Med en million offentlige måltider hver dag har det offentlige både stor indflydelse og ansvar i forhold til danskernes kost, siger ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Line Munk Damsgaard.

    Brug for mere differentiering i de offentlige måltider

    Danskernes madvaner er de seneste år blevet mere end bare et spørgsmål om mæthed, smag og præferencer. Maden handler også om dyrkningsmetoder, oprindelse og fødevarekategorier. Derudover spiller klimapåvirkning også en rolle, og det er også afspejlet i De officielle Kostråd til alle danskere.

    – Vi bakker naturligvis op om De officielle Kostråd, men vi er også opmærksomme på, at de for mange danskere ligger langt fra den konkrete hverdag. Og når det kommer til modtagerne af de offentlige måltider, er det vigtigt at være helt skarp på den enkelte modtagergruppes behov. I den offentlige debat omtales de offentlige måltider som én størrelse, det skal vi have gjort op med, siger Line Munk Damsgaard.

    Ældre aftager en tredjedel af måltiderne

    Gruppen af ældre på plejehjem og i hjemmeplejen aftager især mange måltider fra det offentlige. Faktisk udgør gruppen en tredjedel af de offentlige måltider, og den andel vil kun blive større i de kommende år.  

    – Det er blot ét eksempel på, at en stor gruppe i samfundet, har særlige ernæringsbehov, og dem skal vi have fokus på, når vi taler kostsammensætning, siger Line Munk Damsgaard.

    Inden for gruppen af ældre er der også forskellige behov. Er man er rask og normalspisende, lyder Fødevarestyrelsens anbefaling, at man skal følge De officielle Kostråd og fokusere på at få nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Er man småtspisende eller syg, er der igen andre hensyn at tage.

    – Mange ældre har en beskeden appetit og det er noget, man allerede i dag er meget opmærksomme på ude i de enkelte køkkener. Blandt småtspisende er antallet af måltider såvel som måltidernes proteinindhold særligt vigtig, fortæller Line Munk Damsgaard

    Grønne muligheder hos unge og de offentligt ansatte

    Hvor de ældre har behov, som ikke altid stemmer helt overens med De officielle Kostråd, er mulighederne anderledes, når det kommer til unge, studerende og offentligt ansatte.

    – Når det kommer til gruppen af studerende og de offentligt ansatte, kan kantinerne uden tvivl hjælpe med at spise mere varieret og klimavenligt. Derudover opfordrer vi politikerne til at kigge på en forsøgsordning med skolemad. For det vil være med til at udjævne sociale forskelle og bidrage til en fælles madkultur, siger Line Munk Damsgaard.

    Kontakt:

    Landbrug & Fødevarer pressetelefon tlf.: 33394520 email: presse@lf.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13716098&publisherId=13559978&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **