PRM / Ny forskning belyser bivirkninger af Covid19-vaccine

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

    To nye studier om bivirkninger ved Covid19-vaccinen er netop publiceret fra Aarhus Universitet.

    Begge studier er baseret på den danske BiCoVac-kohorte, som gør det muligt at lave undersøgelser i en stor gruppe af den generelle danske befolkning.

    Det ene studie har undersøgt de akutte symptomer efter Covid19-vaccination.

    De hyppigst rapporterede akutte bivirkninger efter det første lille prik i skulderen er rødme og smerte ved indstiksstedet, som 20% oplever. Ved andet og tredje stik er træthed den mest rapporterede bivirkning – rapporteret af henholdsvis 22 % og 14 %.

    Studiet om akutte bivirkninger er udgivet i tidsskriftet Vaccine, og det finder, at de almindelige infektionssymptomer som utilpashed, feber og træthed er nogle af de hyppigst rapporterede efter Covid19-vaccination i Danmark, og at der sjældent bliver rapporteret mere alvorlige symptomer som lammelse i ansigtet og allergisk reaktion.

    “Kvinder, personer i alderen 26-35 år, og personer, der inden vaccination har haft Covid19, rapporterer i højere grad symptomer end mænd, ældre og personer der ikke har haft Covid19 inden vaccination,” fortæller videnskabelig assistent på Institut for Folkesundhed Kristoffer Torp Hansen, som er førsteforfatter på studiet.

    Resultaterne viser også, at der er forskel på de akutte bivirkninger afhængigt af hvilken type af vaccine, man har modtaget.

    Efter den første dosis har personer vaccineret med præparatet fra AstraZeneca rapporteret flere bivirkninger end personer vaccineret med andre typer.

    Personer, der fik vaccinen fra Moderna, rapporterede om flere bivirkninger efter anden og tredje dosis sammenlignet med personer, som modtog vaccinen fra Pfizer-BioNTech.

    Flere faktorer spiller ind på rapporteringen af menstruationsændringer 

    Det andet nye studie viser, at 30% af menstruerende kvinder rapporterer ændringer i menstruationscyklussen efter at have fået Covid19-vaccinen.

    Forskerne har undersøgt, hvilke faktorer der potentielt kunne spille ind, og de fandt, at almindeligt kendte årsager til menstruationsændringer som f.eks. stress, alder og rygning havde en sammenhæng med de rapporterede ændringer efter Covid19-vaccinen.

    “Vi fandt også, at kvinder, som havde været bekymrede for Covid19-vaccinen, havde haft en alvorlig Covid19-infektion eller rapporterede flere andre vaccinereaktioner havde større sandsynlighed for at rapportere menstruationsændringer efter vaccinen,” fortæller ph.d.-studerende på Institut for Folkesundhed Christina Bisgaard Jensen. Hun er førsteforfatter på studiet, som netop er udgivet i tidsskriftet Human Reproduction.

    “Menstruationsændringer er ikke ualmindelige, og vi kan ikke afvise, at de rapporterede menstruationsændringer for nogle er forekommet tilfældigt i tidsmæssig relation til vaccinationen,” siger Christina Bisgaard Jensen, som forklarer, at studiet ikke kan bruges til at identificere den direkte sammenhæng mellem Covid19-vaccinen og de rapporterede menstruationsændringer.

    “Der er behov for yderligere studier for at etablere årsagssammenhænge og den kliniske betydning af selvrapporterede menstruationsændringer,” siger hun.

    Bag om forskningsresultatet

    • Studiet om ændringer i menstruationscyklus er et kohortestudie baseret på data fra den nationale BiCoVac (Bivirkninger ved CoronaVacciner) kohorte.
    • Læs mere i den videnskabelige artikel: https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dead144/7223488?login=true
    • Studiet om akutte bivirkninger et er deskriptivt studie baseret på data fra den nationale BiCoVac (Bivirkninger ved CoronaVacciner) kohorte.
    • Læs mere i den videnskabelige artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37391313/ 
    • Begge studier er et resultat af et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
    • Begge studier er finansieret af TrygFonden.

    Kontakt:

    Ph.d.-studerende Christina Bisgaard Jensen
    Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
    Mail: cbj@ph.au.dk

    Videnskabelig assistent Kristoffer Torp Hansen (mangler link til Pure-profil)
    Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
    Mail: au567701@uni.au.dk

    Lektor Dorte Rytter
    Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
    Telefon: +45 87 15 94 58
    Mobil: +45 60 38 12 98
    Mail: dr@ph.au.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13716238&publisherId=12670528&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **