PRM / Efter succesfuld opsendelse: Andreas Mogensen har kurs mod ISS og nye videnskabelige opdagelser

    Pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

    Den danske astronaut Andreas Mogensen er på vej 400 kilometer ud i rummet mod den internationale rumstation ISS. Han forlod jordens overflade i Space X’s fartøj Crew Dragon Endurance fra Kennedy Space Center klokken 03.49 lokal tid.

    Det er Andreas Mogensens anden tur i rummet, og flere elementer i missionen er ganske enestående. Det er første gang, at en ikke-amerikaner er pilot på en Space X-mission. Det er også første gang, at en dansker bliver sendt i rummet fra det ikoniske Kennedy Space Center, hvor også Apollo-raketterne til månen blev affyret fra.

    Andreas Mogensen er både den første og hidtil eneste dansker, der har været i rummet. Hans forrige besøg på ISS varede 10 dage. På denne mission skal han opholde sig på rumstationen i et halvt år. Her skal han udføre over 30 europæiske eksperimenter under missionen, herunder 10 danske.

    Skal gøre os klogere på livet på jorden

    Missionen har fået navnet ‘Huginn’. I den nordiske mytologi er Hugin og Munin Odins to ravne, som symboliserer menneskets sind. Hugin betyder ‘tanken’, mens Munin betyder ‘erindringen’. Hver morgen sender Odin sine to ravne ud, så de kan fortælle ham, hvad der foregår i Midgård – menneskenes verden.

    Nu er det Andreas Mogensens tur til at fortælle om, hvad der foregår på jorden. Med et særligt kamera skal han blandt andet tage billeder af kæmpelyn i atmosfæren. Det skal hjælpe os med at forstå, hvordan lyn påvirker atmosfærens koncentration af drivhusgasser og dermed jordens klima. 

    Og med dagens succesfulde opsendelse er missionen nu for alvor i gang. På sikker afstand blev opsendelsen overværet af uddannelses- og forskningsministeren og en mindre dansk delegation, som er inviteret til USA for at overvære opsendelsen og markere missionens store betydning for Danmark og naturvidenskaben.

    Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

    – Det er en fuldstændig enestående oplevelse at være så tæt på en begivenhed, hvor tusindvis af menneskers evne til at samarbejde og trodse universets kræfter kulminerer i et fælles mål, der er så grundlæggende for vores art: at rejse udover kanten af vores verden og opklare det ukendte. Det er en utrolig teknologisk bedrift, vi er vidne til i dag, men missionen slutter heldigvis ikke ved ankomsten til ISS. 400 kilometer over jordens overflade skal Andreas Mogensen nu på jagt efter svar på nogle af de vigtigste spørgsmål, vi stiller her på jorden. Og i dag håber jeg, at flere ligesom mig mærker en boblende begejstring for naturvidenskab, forskning og det ydre rum.

    Fakta

    • Under Huginn-missionen vil Andreas Mogensen blandt andet overvåge 3D-printende metalgenstande på rumstationen og styre en gruppe robotter på Jorden fra det europæiske Columbus-modul.
    • Forsøgene varierer fra vandfiltrering til forståelse af tordenfænomener, hvor Andreas Mogensen vil tage billeder af tordenskyer fra Cupola-modulet på rumstationen.
    • På sin første mission ‘Iriss’ i 2015 opholdt Andreas sig på rumstationen i 10 dage. Han sov inde i Columbus-modulet og arbejdede tæt på 10 timer hver dag for at maksimere sin tid i kredsløb.

    For yderligere oplysninger:

    Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13714972&publisherId=2869389&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **