PRM / Genlyd fra kulturhuset – Ny podcastserie zoomer ind på de danske kulturhuses rolle i samfundet

    Pressemeddelelse fra Kulturværftet & Toldkammeret

    Kulturværftet i Helsingør har netop udgivet podcastserien ‘Genlyd fra kulturhuset’ om de danske kulturhuse – og hvordan de danner ramme for, at vidt forskellige mennesker på tværs af baggrund og generation kan engagere sig både socialt, kulturelt og politisk.

    “De danske kulturhuse er én af landets mest besøgte og borgernære kulturinstitutioner. Og netop derfor finder jeg det særligt relevant at drøfte kulturhusene i relation til samfundet omkring os: For hvordan bidrager kulturhusene til sammenhængskraft? Og er kulturhusene egentlig en god forretning for samfundet? Og hvordan går provinsen i grunden rundt og har det for tiden?
    Podcastserien “Genlyd fra kulturhuset” er en samtale om kulturhusenes potentiale i udviklingen af et Danmark i bedre mental, social, kulturel og kunstnerisk balance”, udtaler Søs Krogh Vikkeløse, leder af Kulturværftet og Toldkammeret.

    Død over landsbysamfundet?

    Er tiden løbet fra forsamlingshus og fællesspisning? Og er det utopisk at skabe et sted, hvor alle kan føle sig set, hørt og forstået? Eller er kulturhuset bare en SFO for seniorer?

    Spørgsmålet er, hvad de danske kulturhuse egentlig kan bidrage med? Det trykprøver den nye podcastserie ‘Genlyd fra kulturhuset’.

    Med udgangspunkt i temaer som Kulturel aktivisme, Tidens polarisering og Død over landsbysamfundet stiller den nye podcast ‘Genlyd fra kulturhuset’ skarpt på kulturhusenes betydning i dagens Danmark. Serien byder på perspektiver fra eksperter i livsstil og fremtid, bosætning og polarisering, og indsigt i kulturhusenes brugere og aktører.

    Bag om podcastserien ‘Genlyd fra kulturhuset’

    De medvirkende i podcastserien er:

    Michael Mansdotter / Trekanten i Aalborg

    Nina Rydahl Andersen / Motorfabrikken på Ærø

    Mini Blume / Billedskolen og BGK ArtLab Kulturværftet i Helsingør Kommune

    Knud Romer / Forfatter og debattør

    Gert Tinggaard / Professor i offentlig politik med en ph.d.-grad i økonomi ved Aarhus Universitet

    Mia Lodahl Carlsen / Ung Kult.

    Vært på serien er Søs Krogh Vikkelsøe, der er leder af Kulturværftet i Helsingør. ‘Genlyd fra kulturhuset’ er produceret af journalist Thomas Bernsen i samarbejde med kommunikations- og kulturkonsulenterne Hannah Oxenvad Svarrer og Natasha Holst Bülow.

    For mere information / kontakt: Søs Krogh Vikkelsøe / leder af Kulturværftet, Helsingør / 41931140 / skv64@helsingor.dk

    Fakta “Genlyd fra kulturhuset”

    Hør de tre første episoder af Genlyd fra kulturhuset
    fra torsdag den 17. august 2023 – dér, hvor du normalt henter din podcast eller på www.kuto.dk/lydsiden:

    Nina har sammen med tre andre medstiftere med hjemstavns kærlighed købt en 750 m2 stor bygning på Marstal Havn for 1000 kr. i 2017 og transformeret den fra forladt industriel tidskapsel til dynamisk kulturhus, værksted og kontorfællesskab. Kan steder som Motorfabrikken være med til at redde udkantsdanmark fra landsbydøden?  Og hvordan går provinsen i grunden og har det for tiden?

    Medvirkende gæster: Knud Romer, forfatter og debattør & Nina Rydahl Andersen, medejer af Motorfabrikken Marstal

    Billedskolen og BGK i Toldkammeret har gennem de senere år lavet en særlig indsats for at invitere unge mennesker ind i kulturhuset ved at åbne for, at de unge selv kan iværksætte aktiviteter. De unge har bl.a. stiftet foreningen LOL-kammeret, hvor de selv udvikler og skaber kulturevents, som er relevante for dem. De afvikler fx Lopper & Lyrik, koncerter, spil og spis osv. Men er det muligt at skabe relevante rammer for, at unge mennesker engagerer sig, eller skal “de voksne” bare blande sig udenom og lade tingene ske organisk?

    Medvirkende gæster: Mia Lodahl Carlsen, bestyrelsesleder for Ung Kult (Ungdommens Kulturelle Platform & Mini Blume, leder af Billedskolen + BGK ArtLab på Toldkammeret i Helsingør

    Trekanten ligger i et tidligere ghettoliste-område og samler mennesker – børn og ældre – på kryds og tværs. Kulturhuset arbejder med integration og med, at kulturhuset skal være et sted, man går igennem i stedet for at gå uden om, så man naturligt bliver introduceret for huset og alt, hvad det kan. Men kan og skal kulturhuse egentlig være noget for alle? Hvordan bidrager kulturhusene til sammenhængskraft? Og er det egentlig en god forretning for samfundet?

    Medvirkende gæster:  Gert Tinggaard, professor i offentlig politik med en ph.d.-grad i Økonomi ved Aarhus Universitet & Michael Mansdotter, leder af Trekanten i Aalborg.

    Kontakt:

    PR, Kommunikation og Marketing Anne Borg tlf.: +45 41 86 94 23 email: abo03@helsingor.dk

    Søs Krog Vikkelsøe tlf.: 41931140 email: skv64@helsingor.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13710821&publisherId=13561482&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **