PRM / Skrøbelighed på scenekanten

    Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater

    Det Kongelige Teater og GRASP indleder nyt samarbejde med gratis arrangementer i Skuespilhusets foyer d. 7/9 2023 og 7/3 2024.

    GRASP er Roskilde Festivals vidensfestival og konference, der udforsker kulturens potentiale for at styrke fællesskaber og den bæredygtige samfundsudvikling. I år er unges mentale trivsel og fællesskaber et af omdrejningspunkterne.

    For hvad sker der, når man er presset, og livet på den ene eller anden måde gør ondt? Hvad vil det sige at være skrøbelig? Hvordan kan kunsten bruges til at navigere i livet, når det er svært? Og hvad skal der til for at sikre gode fællesskaber, der kan modvirke den ensomhed og mistrivsel, som præger ungdomslivet i dag?

    Til det første arrangement i Skuespilhusets foyer d. 7/9 vil Det Kongelige Teater og GRASP dykke ned i temaet skrøbelighed, når der åbnes for samtaler om psykisk trivsel og mistrivsel.

    Både kunstnere fra Det Kongelige Teater og Roskilde Festivals programflader samt forskere og politikere vil dykke ned i og åbne op om, hvordan skrøbelighed opleves fra den anden side af scenekanten.

    Aftenens vært og moderator er tv- og podcastvært Anna Lin, som vil føre publikum sikkert igennem programmet, der består af både talks og kunstneriske indslag med en reading fra Arven og optræden med musiker Asger Nordtorp Pedersen.

    Ungdomsforsker Maria Bruselius-Jensen vil, med indsigter fra forskningsudgivelsen “Fællesskaber i Ungdomslivet – når de gør godt og når de gør ondt”, sammen med politiker Jacob Mark og musiker Asger Nordtorp Pedersen tale om de svære og skrøbelige sider af ungdomslivet i dag – set fra hver deres ståsted – forskerens, politikerens og kunstnerens. 

    Kunsten at snakke om sårbarhed

    I foråret 2023 samarbejdede Det Kongelige Teater og SIND Ungdom om at bryde tabuer om psykisk sårbarhed ved at tage ud til lokale SIND Ungdom klubfællesskaber og tale med lokale unge om ensomhed, sårbarhed og de svære ting i livet.

    Med udgangspunkt i teksterne fra forestillingen “Arven” havde skuespillerne Alvin Olid Bursøe og Kristoffer Eriknauer sammen med unge fra lokalmiljøerne en intim og rørende samtale om, hvad de oplever af svære ting og om ikke altid at tro på egne evner.

    I en snak om kunst og skrøbelighed med afsæt i netop dette samarbejde vil Anna Lin i samtale med skuespillere fra Det Kongelige Teater, Alvin Olid Bursøe og Kristoffer Eriknauer,
    tale om, hvordan kunsten kan være med til at åbne op for svære samtaler, og om hvordan de arbejder med deres egen skrøbelighed i skuespilfaget.

    Medvirkende:

    Anna Lin: Arbejder som tv- og podcastvært, hvor hun ofte bruger sig selv i sin formidling. I hendes seneste DR-program, “Anna Lin har det fint”, tog hun seerne med ind i terapirummet for at finde fælles forståelse for følelserne. Tidligere på året udgav hun P3-podcasten “SOLO med Anna Lin”, der handler om at rejse alene og tage sig selv seriøst.

    Maria Bruselius-Jensen: Ungdomsforsker, der arbejder med og er optaget af unges deltagelse i civilsamfundet, herunder hvordan unge indgår i forskellige fællesskaber udover uddannelse- og arbejdsliv. Maria har udgivet bogen “Fællesskaber i Ungdomslivet – når de gør godt og når de gør ondt”.

    Jacob Mark: Børne- og uddannelsesordfører hos SF, som fornyeligt har udgivet bogen Fartblind, en personlig fortælling om, da han gik ned med stress. 

    Asger Nordtorp Pedersen: Sanger, sangskriver og musiker, kendt under kunstnernavnet “Guldimund”, deler i sit tekstunivers gavmildt ud af sit indre liv og usikkerheder. Har tidligere spillet i de danske bands Tårn og Blaue Blume.

    Kristoffer Eriknauer: Nyuddannet skuespiller fra DDSKS Aarhus, 2022. Udover at være skuespiller i Arven og mange andre produktioner det seneste år, har Kristoffer deltaget i talks, events og initiativer vedrørende mental trivsel, især når det vedrører unge. Gennem sine sociale medier laver han sketches, som han håber vil åbne for samtaler om svære emner. I år kan Kristoffer opleves i Don Juan på Skuespilhuset samt i diverse serier på DR og TV 2.

    Alvin Olid Bursøe: Uddannet fra DDSKS Aarhus, 2017. Modtog som nyuddannet en Reumert talentpris 2018 for sin præstation i “Dansk – en pæredansk integrationskomedie” på Svalegangen i Aarhus. Har de seneste fem år tilhørt Det Kongelige Teaters skuespillerensemble med roller i bl.a. Arven, Odysseen og titelrollen i Aladdin. Er i denne sæson aktuel i Richard II, Bevægelsen og Brødrene Løvehjerte.

    Om GRASP 

    GRASP er en vidensfestival og konference om kulturens potentiale for bæredygtig forandring, der foregår d. 28. – 29. september 2023. GRASP så dagens lys i 2021 som en platform for at formidle Roskilde Festivals dokumenterede erfaringer med kunst som drivkraft for radikale sociale forandringer. Bag GRASP står Roskilde Festival i samarbejde med Roskilde Universitet, Roskilde Kommune, Roskilde Festival Højskole og Ragnarock.

    Læs mere på https://graspfestival.dk/ 

    Om Det Kongelige Teaters gratis arrangementer:

    Det Kongelige Teater har året rundt en bred vifte af gratis arrangementer for enhver smag og alder i foyererne i Skuespilhuset, Operaen, på Gamle Scene og Ofelia Plads. Det Kongelige Teater ønsker at være relevant og tilgængeligt for alle ved at introducere teaterets kunstarter såvel som at invitere andre genrer og samarbejdspartnere indenfor til gratis arrangementer.

    Det Kongelige Teaters gratis aktiviteter opdateres løbende på https://kglteater.dk/gratis 

    Dørene til Skuespilhusets foyer åbner kl. 16:30, mens selve programmet går i gang kl. 17:00.

    Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.

    Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.

    Kontakt:

    PR- og pressekontakt, Andre oplevelser Emma Kisch tlf.: +45 25 51 79 98 email: emki@kglteater.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13710430&publisherId=3885992&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **