PRM / Smarte apparater i hjemmet frister hackere

  Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

  Danskerne er vilde med at anskaffe sig smarte apparater som eksempelvis køleskabe, fjernsyn, tyverialarmer og varmepumper, der er tilsluttet internettet og kan styres gennem en app på mobiltelefonen.

  En undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ingeniørforeningen IDA, viser, at 54 procent af alle danskere har installeret et eller flere smarte apparater i hjemmet – også kendt som Internet of Things (IoT). Men af dem svarer halvdelen, at de slet ikke eller kun i ringe grad forholder sig til, om de er beskyttet mod hackerangreb udefra.

  Og de dårligt beskyttede IoT-enheder er en lækkerbisken for it-kriminelle, som kan hacke sig ind i dem og derved skaffe sig adgang til øvrige enheder på dit netværk. Det kan eksempelvis være din computer, advarer Jørn Guldberg, der er ekspert i it-sikkerhed for IDA.

  “Vi omgiver os med smarte apparater, som er koblet til internettet, men det er vigtigt at forstå, at de dermed også kan fungere som potentielle adgangspunkter for hackere. It-kriminelle behøver kun at komme ind ét sted for at få adgang til resten af dit netværk. På den måde kan de kompromittere sikkerheden på din computer eller slå din indbrudsalarm fra. Derfor skal vi lære at tænke it-sikkerhed ind i vores kaffemaskiner og termostater”, siger Jørn Guldberg.

  I undersøgelsen svarer kun 16 procent, at de aktivt forholder sig til truslen om hackerangreb mod deres hverdagselektronik, der kan kobles til internettet og kommunikere med hinanden og omverdenen.

  “Alle ting, der er forbundet til internettet, kan hackes. Så selv om det er smart, at du kan tænde varmepumpen på vej til sommerhuset, eller at køleskabet kan fortælle, at du mangler mælk, så skal du selv have den røde advarselslampe tændt og beskytte dine apparater mod hackerangreb”, siger Jørn Guldberg.

  Internationale opgørelser anslår, at der i 2022 var flere end 14 milliarder IoT-enheder på globalt plan, og prognoser peger på, at det tal stiger med 16 procent årligt i de kommende år. Men for it-kriminelle udgør hver eneste IoT-enhed et attraktivt mål, som kan åbne døren til trådløse netværk og dermed de øvrige IoT-apparater i hjemmet.

  Jørn Guldberg forklarer, at nogle producenter er bedre end andre til at foretage løbende sikkerhedsopdateringer af softwaren i apparaterne, men at man også selv bør gøre en indsats for at holde sin maskinpark opdateret og beskyttet med stærke kodeord.

  “Helt generelt har de store producenter en højere sikkerhedsstandard end de mere ukendte mærker. Mit råd er at beskytte alle dine smarte apparater med kodeord og opdatere softwaren løbende, hvis den ikke selv gør det. Og sluk apparaterne, hvis du ikke bruger dem”, siger Jørn Guldberg.

  Også når det gælder selve wifi-netværket lader danskernes it-sikkerhed meget tilbage at ønske. Ifølge undersøgelsen er det kun 63 procent af danskerne, der beskytter deres wifi-netværk med en kode, de selv har lavet. Hver tredje siger, at netværket er beskyttet med den adgangskode, der fulgte med fra producenten.

  “Problemet er, at it-kriminelle ofte ved, hvilke standardkodeord producenterne udstyrer deres enheder med. Derfor kan svindlerne nemt hacke sig ind, hvis du ikke ændrer kodeordet”, siger Jørn Guldberg.

  FAKTA: Sådan mindsker du risikoen for angreb

  • Sørg for at købe kvalitetsprodukter fra anerkendte producenter.
  • Overvej om det er vigtigt for dig, at produktet kan gå på nettet.
  • Vælg stærke kodeord.
  • Slå funktioner fra eller sluk enheden, når den ikke er i brug.
  • Sørg for at lave sikkerhedsopdateringer og undersøg, om du kan slå automatisk opdatering til.
  • Tjek om dit wifi-netværk er sikkert og lav dit eget kodeord.

  Det er også muligt at oprette et separat wifi-netværk til dine IoT-enheder på din eksisterende router. Det kaldes et virtuelt lokalt netværk (VLAN). Dermed kan du have dine mest værdifulde enheder som computere og telefoner på det ene netværk, mens køkkenmaskiner og andre IoT-enheder er på VLAN. Dermed minimerer du risikoen for, at it-kriminelle får adgang til følsomme data på din computer gennem usikre IoT-enheder.

  Kilde: Sikker Digital og Kaspersky

  Spørgsmål fra undersøgelsen

  Har du i hjemmet ’smarte apparater’ som fx smart-tv, køleskabe, ’smarte’ elpærer, alarmsystemer, babyalarmer, termostater, stemmestyrede personlige assistenter eller andet udstyr der er koblet til internettet? 

   

  Alle 

  Ja 

  54% 

  Nej 

  44% 

  Ved ikke 

  2% 

  I alt 

  100% 

  Forholder du dig til om dine ’smarte apparater’ i hjemmet er sikret mod angreb udefra? 

   

  Alle 

  Slet ikke 

  22% 

  I ringe grad 

  27% 

  I nogen grad 

  26% 

  I høj grad 

  11% 

  I meget høj grad 

  5% 

  Ved ikke 

  9% 

  I alt 

  100% 

  Er dit hjemmenetværk beskyttet, så man kun kan komme på, hvis man kender adgangskoden?

   

  Alle 

  Ja, det er beskyttet af en adgangskode jeg selv har oprettet 

  63% 

  Ja, det er beskyttet af den adgangskode der fulgte med netværket 

  31% 

  Nej 

  2% 

  Ved ikke 

  4% 

  I alt 

  100% 

  Undersøgelsen er foretaget af Analyse Danmark for Ingeniørforeningen IDA og er baseret på svar fra 2.000 respondenter i alderen 18-70 år.

  Kontakt:

  Jørn Guldberg, ekspert i it-sikkerhed for IDA, telefon 31 33 42 04
  Ole Hoff-Lund, presserådgiver i IDA, telefon 26 83 81 84

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13709322&publisherId=3427042&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **