Pressemeddelelse fra Syddansk Universitet
“Vi vil forvandle robotter til reelle kollegaer. En robot, som forstår, hvad du siger og er opmærksom på dit velbefindende.”
Sådan lyder det fra professor Nobert Krüger fra SDU Robotics. Han leder projektet Fluently, der er bevilliget 30 millioner kroner, og som vil lette den daglige kommunikation mellem operatør og robot. Faktisk sigter projektet mod at overflødiggøre titlen ‘operatør’, for målet er, at vi ikke længere betjener en robot, men samarbejder med den, så operatør og robot i sidste ende udgør et team. På sigt udveksler operatøren erfaringer med robotten, som var den en reel kollega.
Overflødiggør daglig programmering
Og det er der brug for. Samarbejdet mellem ansatte og robotter er nemlig vigtigere end nogensinde før, for de deler i stigende grad arbejdsrummet i danske produktionshaller. Danmark er faktisk en af verdens førende nationer inden for robotteknologi. Ifølge en opgørelse fra Dansk Metal er vi blandt de ti lande med flest industrirobotter per ansat.
Denne udvikling bidrager til at øge virksomhedernes produktivitet og kan samtidig forbedre arbejdsmiljøet ved at overlade mere ensformigt og nedslidende arbejde til vores robotkolleger. Men det betyder også, at medarbejderne får en ny rolle på arbejdspladsen.
Robotternes indtog har betydet, at alle har skullet tilegne sig de nødvendige færdigheder til at håndtere robotterne, herunder programmering.
“Men tænk, hvis vi kunne slippe for at programmere robotterne og i stedet blot kunne kommunikere med dem gennem tale eller enkle fagter og hånd-tegn? Det er målet. Vi vil kort sagt udvikle en slags elektronisk tolk, som automatisk oversætter tale og gestikulationer til robotinstruktioner. Dermed slipper du for langsommelige instruktioner via en IPad. Det vil skabe langt bedre samarbejde mellem den ansatte og robotten og samtidig øge produktiviteten,” siger Nobert Krüger.
Projektet vil udvikle en ‘Fluently Smart Interface unit’ til formålet. Det er et lille apparat, udstyret med kunstig intelligens og software. ‘Fluently Smart Interface-enheden gør dig ganske vist ikke i stand til at tale flydende robotsk, men R2D2 og dens artsfæller vil være i stand til at forstå, hvad du siger, og I kan dermed kommunikere gnidningsfrit.
Robotten er måske ikke Freud, men kan være en opmærksom kollega
Et andet centralt aspekt af projektet, er, at robotten i kraft af ‘Fluently Smart Interface’-enheden også vil være i stand til at vurdere operatørens psykiske tilstand.
Som det er i dag, lærer en operatør at betjene en robot, men i Fluently-projektet vil operatør og robot gå i en slags fælles træningslejr, hvor de efter en uge i et laboratorie lærer hinanden at kende. I træningslejren vil operatøren være klistret til med en række biosensorer, som aflæser f.eks. temperatur, hjerterytme og svedproduktion. Robotten lærer undervejs at koble den indsamlede data sammen med operatørens stemme, så den fremadrettet kan aflæse den psykiske tilstand ud fra stemmen alene.
For selvom en robot reducerer ergonomisk ugunstige opgaver for medarbejdere på for eksempel en bilfabrik, så er der stadig en operatør, der skal fodre den med tunge jernrør.
‘Fluently Smart Interface’-enheden gør robotten i stand til at fornemme, hvis operatøren er træt og derfor sænke hastigheden. Det betyder, at operatøren ikke bliver overbebyrdet og slidt og bilfabrikken reducerer på den måde sygdom og den nedetid som produktionen ellers ville opleve.
“Operatøren lærer altså ikke blot robotten at kende, robotten lærer også operatørens præferencer og potentielle særheder at kende. Samtidig genkender robotten operatørens stemme og kan høre, hvis han eller hun er en anelse stresset. På den måde ved den, at det nok ikke er nu, den skal sætte tempoet i vejret, men tværtimod sænke tempoet en anelse, så operatøren kan følge med. Robotten kan også informere operatøren om, at han eller hun – på grund af uopmærksomhed – er i fare for at overse noget. Akkurat som en god kollega ville gøre det,” fortæller Nobert Krüger.
Professoren understreger, at Fluently altså ikke kun handler om at øge produktiviteten; det handler om at skabe en arbejdsplads, hvor mennesker og maskiner samarbejder side om side på harmonisk vis.
Projektet er støttet af European Union’s Horizon 2020-programmet og løber fra 2023 til 2026.
Kontakt:
Professor Norbert Krüger tlf.: 65 50 79 46 email: norbert@mmmi.sdu.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **