PRM / Gode råd til forældre: Sådan hjælper du dit barn tilbage i skole efter sommerferien

    Pressemeddelelse fra Børns Vilkår

    Børn og unge kan have svært ved at omstille sig til hverdagen efter flere uger væk fra skolebænken. Det mærker man også på BørneTelefonen, der modtager henvendelser fra børn og unge, der er bekymrede forud for skolestart.

    Flere er nervøse for, om de kan finde sig til rette i klassefællesskabet efter flere ugers adskillelse.

    En 13-årig pige skriver fx sådan her til BørneTelefonens Brevkasse:

    Hej BørneTelefonen.
    Jeg har skrevet med en dreng fra min skole. Jeg er bare bange for om det bliver akavet når vi starter i skole igen efter sommerferien. Jeg er lidt nervøs for hvordan han tager det og om vi overhovedet kommer til at snakke sammen i skolen. Hvad gør jeg?

    En anden skriver:

    Efter ferien skal jeg starte på en ny skole. Jeg er mega meget nervøs da jeg ik har nogen venner der skal gå der eller bare venner generelt. Har meget social angst og har problemer med at snakke med folk og få nye venner, ik nok med det så er jeg heller ikke særlig god i skolen og kan knap nok bestå. Ved ik helt hvad meningen er med det her men jeg er så nervøs jeg bare vil græde mig selv ihjel

    Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, råder til, hvad forældre kan gøre for at lette overgangen fra ferie til skole:

    Giv dit barn en god hverdagsrutine
    I ferien skeler vi typisk mindre til, hvad klokken er. Vi vågner af os selv og spiser, når vi har lyst. I skolen er rammerne nogle andre, og det er derfor en god idé, hvis forældre er opmærksomme på at hjælpe deres barn tilbage i en god rytme med regelmæssige spisetider og sengetider, nogle dage inden hverdagen rammer.

    Der er mange nye indtryk forbundet med skolestarten, det kan derfor hjælpe barnet, hvis resten af hverdagen er tryg og forudsigelig. Foruden de faste spise -og sengetider kan man derfor med fordel skabe klare rammer for dagen. Yngre børn kan man fx forberede ved at fortælle, hvor lang skoledagen vil være, hvem der henter o.l.

    Giv dit barn ro
    Husk, at børn typisk er trætte, når de kommer hjem fra skole. I den første tid ovenpå en ferie, vil de fleste være ekstra udmattede. Det er derfor en god idé at hjælpe barnet med at begrænse sociale aktiviteter de første uger efter skolestart.

    Børn kan ikke nødvendigvis sætte en masse ord på, hvad de har lavet i skolen. De vil typisk have brug for mere tid og ro til at rumme, hvad de har oplevet. Hold derfor igen med at afkræve svar på, hvad dit barn har lært, hvem dit barn har leget med etc.

    Lyt til dit barns bekymringer
    Det er helt naturligt, hvis børn er bekymrede over at skulle tilbage i skole efter ferien. Vi ved fra BørneTelefonen, at det blandt andet fylder for mange, om tiden væk fra vennerne har ændret ved deres relation.

    Det er vigtigt, at forældre lytter til barnets bekymringer og taler med barnet om, hvad det er, der fylder. Støt barnet i at genfinde de sociale relationer i klassen, og fortæl dit barn, at den bekymring, han eller hun oplever, er både helt almindelig og i de fleste tilfælde forbigående.

    Tag ansvar for klassefællesskabet
    Det er vigtigt, at der bliver taget hånd om et godt fællesskab i dit barns klasse. Som forælder kan du være med til at sikre dette ved ikke kun at tage ansvar for dit eget barn. Du kan fx være opmærksom på, om alle børnene i klassen bliver en del af fællesskabet efter ferien.

    Du kan tale med dit barn om, om der er nogen i klassen, der er udenfor. Hvis du oplever, at dit barn kan magte det, kan du opfordre ham eller hende til fx at følges med det pågældende barn i skole. Vi ved fra undersøgelser, at det er en god støtte, når børn hjælper børn. Det er vigtigt, at alle børn i klassen oplever at være en del af klassens fællesskab.

    Kontakt:

    Pressetelefon tlf.: 20204459

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13707441&publisherId=2720852&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **