Pressemeddelelse fra Kronborg Slot
Kronborg Slot er kendt som hjem for Holger Danske og Hamlet, men det er også verdensarv og tidligere kongebolig. Slottet har i århundreder haft en særlig betydning som symbol på Danmark, folkeligt fælleseje og udflugtsmål. Derfor kan man finde det som reference i alt fra en Kim Larsen-sang, til motiv på ølflasker, korsstingsbroderier, køleskabsmagneter og – ikke mindst – malerier fra danske kunstnere.
“Kronborg Slot har gennem århundreder været et populært motiv eller baggrundsfigur i utallige sammenhænge, og det bliver centrum for udstillingen. Slottet er skabt som magtsymbol for den danske kongemagt og som vogter af indsejlingen til Øresund, og senere blev nationalhelten Holger Danske tilknyttet slottet, hvilket byggede videre på fortællingen om Kronborg som et helt særligt symbol på Danmark. Og så har Shakespeare med Hamlet selvfølgelig udødeliggjort renæssanceslottet i international kontekst,” fortæller Christian Struckmann Irgens, slotschef på Kronborg Slot.
Slottets betydning og symbolik gennem tiden hyldes med udstillingen “Evigt og altid Kronborg”, der åbner den 14. oktober. Udstillingen tager udgangspunkt i en malerisamling af helsingoraneren og erhvervsmanden Jan Flintrup. Samlingen tæller omtrent 50 malerier, der alle har det markante fællestræk, at Kronborg Slot indgår som motiv.
I Jan Flintrups malerisamling indgår danske kunstnere som blandt andre Poul Fischer, C.F. Sørensen, Carl Locher side om side med Vilhem Arnesen, Benjamin Olsen og andre spændende guldaldermalere, samt et helt nyt maleri af kunstneren Thomas Kluge. Det nye maleri har Kluge arbejdet på siden 2022, hvor Flintrup og Kluge sammen blev enige om det helt rigtige motiv for slottet.
Efterlyser danskernes genstande og minder
Slottets særlige betydning og symbolik er det, Jan Flintrup fremhæver som årsag til samlingen.
“Kronborg Slot har en stærk betydning, uanset om det er for os lokale, om det er for danskerne nationalt, eller om det er udenlandske gæster som forbinder det med UNESCO eller Hamlet. Måske derfor begyndte jeg lige så stille min egen Kronborg-samling under coronanedlukningen. Samlingen af Kronborg-malerier har vokset sig stor, og derfor er jeg også meget stolt over, at den skal bruges som omdrejningspunkt for udstillingen, hvor alle danskere får mulighed for at sætte ord på, hvad slottet betyder for dem. Kronborg Slot betyder meget for mig personligt,” siger Jan Flintrup.
Slottets tårne og silhuet har ikke kun været et populært motiv på malerier, men indgår også på et væld af genstande. Derfor bringer Kronborg også en efterlysning til danskerne om at lade deres særligt spændende eller sjove eksempler på genstande med Kronborg som motiv indgå i udstillingen.
“Vi kender til utallige eksempler på, hvordan Kronborg Slot indgår på alt fra malerier til ølskilte til julekugler. Derfor er vi nysgerrige på at se, hvad danskerne har derhjemme og især til at høre, hvad lige netop den ting og slottet har af betydning for dem. Vi er klar til at blive overraskede og glæder os til at se, hvad der potentielt også kan indgå i udstillingen,” siger Mia Ramsing Jensen, formidlingsinspektør på Kronborg Slot.
Ønsker man at få udstillet sin genstand med Kronborg Slot som motiv, skal man inden for de næste tre uger sende en mail til
med en kort beskrivelse af genstanden og hvorfor man har den, samt sende 1-3 vellignende billeder.Faktaboks: Sådan indsender du din genstand:
- Send en mail til med en kort beskrivelse af, hvorfor du har den, samt 1-3 vellignende fotos.
- Kronborg Slot skal modtage din henvendelse senest den 23. august 2023.
- Ejerne af de genstande som Kronborg Slot ønsker at udstille får direkte besked.
Faktaboks: Om udstillingen “Evigt og altid Kronborg”:
- “Evigt og altid Kronborg” åbner den 14. oktober og sætter gennem malerier og andre finurlige genstande fokus på, hvad slottet symboliserer og betyder for den enkelte dansker.
- En malerisamling på 50 malerier med Kronborg som motiv ejet af helsingoraneren og erhvervsmanden Jan Flintrup danner omdrejningspunkt for udstillingen.
- I samlingen indgår blandt andet malerier af Poul Fischer, C.F. Sørensen, Carl Locher, side om side med andre kendte marinemalere, som Vilhem Arnesen, Benjamin Olsen samt et helt nyt maleri af kunstneren Thomas Kluge.
Kontakt:
Kommunikationskonsulent Miriam Hindsgaul email: mhi@natmus.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **