PRM / Øget optag på ingeniøruddannelserne er et skridt i den rigtige retning

    Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

    Årets opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser at antallet af unge, der har fået en plads på landets ingeniøruddannelser i forhold til sidste år, samlet set går pænt frem

    I forhold til 2022 viser årets optag, at 11 procent flere er blevet optaget på civilingeniøruddannelsen, mens optaget på diplomingeniøruddannelsen ligger på samme niveau sammenlignet med sidste år. Samlet set giver det en fremgang for ingeniøruddannelserne på seks procent, og hertil kommer, at it-uddannelserne bredt set har en fremgang på ti procent.

    Formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, er naturligvis glad for, at der er en fremgang at spore, og understreger, at der bliver brug for dem alle, da de allerede i dag er eftertragtede på arbejdsmarkedet.

    “Danske virksomheder sukker allerede efter arbejdskraft på disse områder, og er hensat til at stjæle medarbejdere fra hinanden. Med den forestående grønne omstilling og den omfattende digitalisering af hele samfundet, vil efterspørgslen på ingeniører og it-uddannede kun stige de næste mange år,” siger hun

    Ifølge en prognose udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Ingeniørforeningen, IDA, vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.

    Derfor håber Laura Klitgaard, der også er formand for den teknologiske alliance Engineer the Future, at vi også de kommende mange år vil se en stigning i optaget på STEM-uddannelserne.

    “Det nytter ikke at tale om kunstig intelligens, kvantecomputere, generel digitalisering og nye grønne løsninger, hvis ikke der bliver uddannet nok til at løse disse udfordringer. Derfor er det tvingende nødvendigt, at vi også kommer til at se et stigende optag i årene der kommer, hvis erhvervslivets efterspørgsel skal imødekommes. Står der bare én kvalificeret ansøger til it- og ingeniøruddannelserne tilbage, er det udtryk for manglende klarsyn,” siger hun.

    Laura Klitgaard hæfter sig også ved, at antallet af udenlandske studerende er steget markant.

    “Det er glædeligt, da vi har brug for alle. Desuden viser det sig, at de rent faktisk er en guldrandet forretning for Danmark,” siger hun med henvisning til en ny analyse fra Damvad Analytics.

    Kontakt:

    Ulrik Frandsen 23 65 09 69

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13706967&publisherId=3427042&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **