Pressemeddelelse fra Gladsaxe Kommune
Forrige år gik borgere, civilsamfund og politikere i Gladsaxe sammen i et hurtigarbejdende opgaveudvalg, som skulle udarbejde et katalog med anbefalinger og idéer til, hvordan man kan styrke kvaliteten inden for ældreområdet. Anbefalingerne har blandt andet resulteret i, at alle ledere i Gladsaxes plejeboliger og hjemmepleje bliver tilbudt en uddannelse i coaching. På den måde får lederne nye redskaber til at give feedback og sparre med medarbejderne i det daglige.
De første 12 ledere har netop gennemført uddannelsen og er blevet certificerede coaches. En af dem er Jeanette Riis Spangsberg, som er leder af Rosenlund Plejeboliger på Mørkhøjvej.
Forebygger mistrivsel og forråelse
Coachuddannelsen skal være med til at implementere det, man kalder for ‘faglig ledelse’. Formålet er at forebygge uhensigtsmæssige hændelser, fremme fokus på beboernes trivsel og give medarbejderne større psykologisk tryghed i det daglige.
– Faglig ledelse er modgiften mod svigt og forråelse. Der skal være plads til at undre sig og give feedback på helt almindelige hverdagsoplevelser, og her er coaching et effektivt redskab. Som leder er man ofte skolet til at give svar til medarbejderne, når de støder på udfordringer og problematikker, men i coaching handler det om, at lederen i stedet stiller de rette spørgsmål. Vi skal have medarbejderne til at reflektere fagligt og handle på det. Kort sagt skal vi væk fra “prøv at gøre sådan og sådan” og i stedet turde at gå i dybden med de problematikker, som medarbejderne oplever, siger Jeanette Riis Spangsberg.
Spiller sammen med supervision
Ledernes coachuddannelse spiller sammen med andre nye initiativer inden for ældreområdet. Alle medarbejderne i kommunens plejeboliger bliver nu tilbudt gruppebaseret supervision af en ekstern fagprofessionel.
– Kombinationen af supervision og coachbaseret ledelse har rigtig mange fordele. Det er med til at fremme psykologisk tryghed blandt medarbejderne og give mulighed at bearbejde de oplevelser, som ellers kan være svære at tale om. Og når vi skaber større psykologisk tryghed, er vi samtidig med til at styrke relationen mellem medarbejdere og beboere. Det er jo det, det hele handler om. Vi skal understøtte, at medarbejdernes fokus er og bliver på beboernes trivsel, fortæller Jeanette Riis Spangsberg.
Uddannelse omsættes til praksis
De ledere, som er i gang med eller har gennemført uddannelsen, mødes efterfølgende i netværksgrupper, hvor de sparrer med hinanden og sørger for, at den coachingbaserede ledelse slår rod på tværs af ældreområdet i Gladsaxe Kommune.
– Efter jeg blev certificeret coach, har jeg haft stor gavn af at mødes med andre ledere inden for ældreområdet. Sammen med en underviser gennemgår vi konkrete cases fra vores hverdag i plejeboliger og hjemmeplejen. På den måde gør vi hinanden klogere på og bedre til, hvordan vi bruger coaching i praksis. Det er utrolig givende, men også en forudsætning for, at vi fremadrettet holder fast i det, vi har lært, og bliver ved med at vedligeholde vores nye kompetencer, siger Jeanette Riis Spangsberg.
Kontakt:
Kommunikationsmedarbejder Gustav Fabricius email: gufofa@gladsaxe.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **