PRM / DI om ansøgertal: En flad fornemmelse med et stort lyspunkt

    Pressemeddelelse fra DI – Dansk Industri

    I år har 84.073 personer søgt ind på en videregående uddannelse. Det er en stigning på fem pct. i forhold til sidste år, hvor der også var et historisk lavt antal ansøgere til de videregående uddannelser. Til gengæld er ansøgertallet 10 procent lavere i forhold til 2021.

    • Danmark er et videnssamfund, så jeg står med en flad fornemmelse, når søgningen til de videregående uddannelser ikke er steget mere efter et år med historisk lav søgning. Kriserne står i kø, og vores erhvervsliv er hver dag i benhård konkurrence med omverden om at udvikle innovative løsninger. Derfor er det helt afgørende for vores samfund, at vi uddanner mange unge på et højt fagligt niveau, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.

    Tager man sidste års søgetal ud af ligningen, så skal vi helt tilbage til 2012 for at finde et lavere ansøgningstal.

    • Det bekymrer mig, at søgningen i år er hele ti pct. lavere end i 2021 og en del lavere end søgningen i årene op til coronapandemien. Vi skal helt frem til 2029 før vi begynder at se store fald i antallet af unge mellem 18 og 22 år, så det kan næppe være forklaringen, siger Mikkel Haarder.

    Trods lav søgning er tekniske fag populære

    Selvom ansøgertallet er lavt, så er det positivt, at flere har fået øjnene op for it- og ingeniøruddannelserne. Antallet af førsteprioritetsansøgninger til it-uddannelserne er steget med 14 pct. i forhold til sidste år, mens antallet af ansøgere med en ingeniøruddannelse som førsteprioritet er steget med 15 pct. Det er væsentlig større stigninger end for de videregående uddannelser generelt.

    • Det er selvfølgelig en kæmpe lettelse, at interessen for de tekniske fag er steget så markant sammenlignet med sidste år. Mere end fire ud af fem danske tech-virksomheder har udfordringer med at rekruttere kvalificerede it-specialister. Derfor er de mange ansøgere et plaster på såret, siger Mikkel Haarder.
    • Samtidig er det positivt, at IT-Universitet i København har rekord i andelen af kvindelige ansøgere. Hvis vi ligner hinanden for meget i virksomhederne, så får vi mange blinde vinkler, og det kan mærkes både på arbejdspladsen og i forhold til de produkter og løsninger, der udvikles. Begge køn skal selvfølgelig præge den digitale udvikling og fremtidens digitale løsninger, siger Mikkel Haarder.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13703994&publisherId=5524343&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **