Pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund
Affaldsindsamling i foreningslivet, adfærdskodeks for MTB og Gravel, fuglekasser og vild flora på landets golfbaner samt naturzoner og vildtlommer ved orienteringsløb. Der findes mange eksempler på, hvordan idrætten allerede tager hensyn til naturen og bidrager til at styrke biodiversiteten.
500.000 medlemmer har outdooridrætterne under Danmarks Idrætsforbund (DIF), og derfor er der stort potentiale for at gøre en forskel for både natur, miljø og biodiversitet. Det arbejde sættes nu i system, når DIF som kun andet nationale idrætsforbund i verden underskriver IOC’s “Sport for Nature”-erklæring.
“Vi har som én af Danmarks største medlemsorganisationer ikke blot et stort potentiale men også et stort ansvar for at flytte vores adfærd. Vi er allerede godt i gang med at fremme en bæredygtig udvikling i idrætten, der reducerer vores aftryk på natur og miljø og bidrager til øget biodiversitet, og med ved at underskrive Sports for Nature ønsker vi at blive endnu mere ambitiøse på natur- og miljøområdet og igangsætte flere nye initiativer,” siger Thomas Bach, der er er bestyrelsesmedlem i DIF og ansvarlig for natur og outdoor.
Fugleliv på golfbaner og VM-skove
Konkret skal der arbejdes med at nedbringe aftrykket på både natur og miljø gennem nationale affaldsindsamlinger og et stærkere adfærdskodeks for nye idrætsaktiviteter. Samtidig er idrætten allerede i gang med at bidrage til biodiversiteten gennem alt fra skovrejsning til rigere fugleliv på landets golfbaner.
“I forbindelse med VM i ridning i Herning blev der efterladt et konkret aftryk i form af en VM-skov. Og golfs samarbejde med Dansk Ornitologisk Foreningen om at opsætte redekasser har givet udtrykkene birdie og eagle en helt ny betydning. Vores medlemmer er meget bevidste om deres aftryk, og vi håber, at vi med underskrivelsen kan hjælpe endnu flere af vores forbund og medlemmer med inspiration,” siger Thomas Bach.
Sports for Nature-deklarationen forpligter, og for at sikre, at det bliver fulgt op af konkrete aktiviteter, har DIF udarbejdet en konkret handlingsplan med indsatser inden for hvert af de fire prioriterede principper, som deklarationen omfatter.
Her er de fire principper i “Sport for Nature”-deklarationen:
- Beskyt naturen og undgå skader på habitater (levesteder) og arter
- Genopret og forbedre biotoper (naturtyper) og habitater (levesteder), hvor det er muligt
- Tag hensyn til natur og miljø gennem organisationens forsyningskæder
- Uddanne og inspirere til positive handlinger for naturen
Kontakt:
Næstformand for Danmarks Idrætsforbund Thomas Bach email: tba@dif.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **