PRM / I dag starter Jobpatruljen: Fritidsjobbere skal have en god start på arbejdsmarkedet

    Pressemeddelelse fra HK Danmark

    For tunge løft, utryghed på jobbet og manglende løn under sygdom. Mange fritidsjobbere får ikke den rigtige start på arbejdslivet, når de bruger en del af deres sommer med at sætte varer på hylderne i supermarkedet eller vaske op i restauranten.

    Jobpatruljen vil derfor igen i år bruge sommerugerne på at besøge arbejdspladser over hele Danmark for at oplyse både unge og virksomheder om løn, rettigheder og arbejdsmiljø.

    Bag Jobpatruljen, der skydes i gang i dag, står fagforbundene 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

    – Jeg er stolt over, at vi igen i år kommer ud i landet og oplyser vores unge kolleger om deres løn og arbejdsvilkår. For mig er det vigtigt at de unge får en god og sikker start på deres arbejdsliv, og det er vi medvirkende til gennem Jobpatruljen, siger Tina Christensen, næstformand, 3F.

    HK Danmarks næstformand Mads Samsing peger på, at regeringen i sit arbejde for at øge trivslen blandt unge vil give dem bedre mulighed for at tage et fritidsjob.

    – Det er en linje, jeg bakker helt op om, men så meget desto vigtigere er det så, at unge mødes med ordnede forhold, både når vi taler løn og arbejdsmiljø. Fritidsjobbet skal være en god oplevelse, som baner vejen til arbejdspladsens fællesskab og giver en god start på arbejdslivet, siger Mads Samsing.

    Mads Samsing besøger Næstved tirsdag den 27. juni som en del af Jobpatruljen.

    Du kan finde hele Jobpatruljens køreplan her

    Sidste år besøgte Jobpatruljen omkring 6.000 virksomheder over hele Danmark og talte med 2.469 unge.

    Nøgletal fra Jobpatruljen 2022:

    • 84,3% af de adspurgte unge – 17 ud af 20 – oplever et eller flere brud på rettighederne i deres ansættelsesforhold.*
    • 22,3 % af de unge – flere end hver femte – får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.
    • 19 % af de unge – næsten hver femte – skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.
    • 46 % af de unge, der er berettiget til løn under sygdom, får det ikke.
    • 69 % af unge i folkeskolen – to ud af tre – har ulovligt lange vagter på skoledage.
    • 26, 1 % af de unge – flere end hver fjerde – løfter eller skubber for meget i forhold til Arbejdsmiljølovens bestemmelser.
    • 15% af de unge 13 -17-årige – hver syvende – har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, ondt i hovedet eller udslæt.
    • 13,3 af de unge – knap hver syvende – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.
    • 7 % af de unge – én ud af 14 – står alene på deres arbejdspladser. Når man er under 18 år, skal man som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.

    *Mange af de overtrædelser, som vi registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 84,3%, der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde være overholdt.

    Kontakt:

    Kommunikationschef Thomas Bro Sæhl email: thomas.bro.saehl@hk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13700100&publisherId=90400&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **