Pressemeddelelse fra MSC – Marine Stewardship Council
Rapporten,
[1] af marinekonsulentfirmaet – udgivet i går, siger, at mange års brudte aftaler om kvotefordeling for blåhvilling, sild og makrel har resulteret i kvoter, der er sat over bæredygtige grænser, hvilket truer den langsigtede sundhed for disse vitale fiskebestande.Rapporten antyder dog, at en aftale om bæredygtige fangster, der afspejler den videnskabelige rådgivning, er mulig, hvis mekanismerne til at lave en aftale om kvoter reformeres. Anbefalingerne i rapporten vil forhindre, at stater kan gå uden om aftaler, der kan sikre den langsigtede bæredygtighed i fremtiden, for fiskebestandene og de økosystemer og økonomier, der er afhængige af dem.
Rapporten anbefaler at man bruger flertalsafgørelser i stedet for konsensusbeslutninger. Hvis disse er støttet af uafhængige indsigelsesprocedurer og tvistbilæggelsesmekanismer, kunne denne tilgang gøre det muligt at indgå og justere aftaler uden et fuldstændigt sammenbrud i forhandlingerne.
Rapporten fremhæver
, som et eksempel på, at flertalsafstemninger og konfliktløsning har gjort det muligt at indgå aftaler og udfordre problematiske forhold, uden at aftalerne er brudt helt sammen. I modsætning til makrel fra Nordøstatlanten (NEA) forvaltes og fiskes chilensk jackmakrel bæredygtigt: De 15 nationer, der fanger chilensk makrel i det sydlige Stillehav, har været i stand til at blive enige om en bæredygtig tildeling af fangstkvoter gennem en international ramme for fiskeriforvaltning, der opretholdes af alle nationalstater, der har adgang til bestanden.En udvidelse af forhandlingerne til også at omfatte andre fiskerier, adgang til fiskeriområder, landingshavne og bredere emner som handel og sikkerhedsordninger kan også være med til at mindske risikoen for et sammenbrud i forhandlingerne. Dette følger tilgangen i handels- og samarbejdsaftalen mellem Storbritannien og EU (TCA), som omfatter fiskeri, handel, transport, luftfart med mere.
Rapporten blev lanceret under NEA Pelagic Stakeholder Symposium, som MSC var vært for i Waterman’s Hall i London den 21. juni 2023. Symposiet havde samlet ekspertise på tværs af en række discipliner, herunder videnskab, forvaltning og markedsaktører, for at finde nye og kreative måder at fremme diskussioner om kvotedelingsløsninger såvel som bredere forvaltningsovervejelser i forbindelse med de pelagiske fiskebestande i det nordøstlige Atlanterhav.
MSC har opfordret kyststaternes regeringer til at adressere den nuværende mangel på enighed om, hvordan disse fælles fiskebestande skal forvaltes, siden de blev frataget deres MSC-certificering i 2019 og 2020.
Disse opfordringer er blevet støttet af detailhandlere samt fiske- og skaldyrsproducenter, som har forpligtet sig til bæredygtige indkøb, herunder fra MSC-certificerede fiskerier.
Over 100 interessenter på tværs af forskellige discipliner deltog i arrangementet. Resultaterne af arrangementet vil blive offentliggjort for at skabe momentum forud for efterårets forhandlingsperiode.
Erin Priddle, regional direktør for Marine Stewardship Council i Nordeuropa, sagde:
“Tiden er ved at løbe ud for at sikre, at disse økologisk og økonomisk vigtige pelagiske bestande er bæredygtige for fremtidige generationer. Men en løsning er inden for rækkevidde. Det kræver nu blot politisk vilje fra de repræsentative regeringer til at indføre en ny og mere modstandsdygtig løsning. Anbefalingerne i denne nye rapport vil sikre et resultat, der giver en kvotefordelingsordning for alle tre bestande i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning.
“Ved at tage et modigt skridt og blive enige om en ny måde at forvalte disse bestande bæredygtigt på, kan kyststaterne vise globalt lederskab inden for bæredygtigt fiskeri. De langsigtede fordele ved en aftale kan være enorme i forhold til fødevaresikkerhed, økonomier og økosystemer.”
Suzannah Walmsley, fiskeriekspert hos ABPmer og forfatter til rapporten, siger:
“Det pelagiske fiskeri i NEA nyder godt af verdens førende videnskab, kyststater, der er enige om at følge den videnskabelige rådgivning, og god overholdelse og håndhævelse af kvotebegrænsninger. Det, der mangler, er aftaler om kvotedeling for at sikre, at fangsterne forbliver inden for bæredygtige grænser. Bæredygtig forvaltning er inden for rækkevidde, og med politisk vilje og kompromiser kan der opnås en omfattende aftale om forvaltning og kvotefordeling, som er modstandsdygtig over for fremtidige ændringer i både økosystemer og politik.
“De nordøstatlantiske kyst- og fiskeristater har en enestående mulighed for at vise, at de globalt set er på forkant med fiskeriets bæredygtighed og bidrage til at sikre den fremtidige produktivitet af disse vigtige fiskebestande og opretholde den fødevaresikkerhed og de økonomiske fordele, som de giver.”
#SLUT#
Note til redaktører:
- ABPmer, (2023). North-East Atlantic Pelagic Fisheries – Management Challenges for Straddling Fish Stocks, Final Report, ABPmer Report No. R.4069. A report produced by ABPmer for Marine Stewardship Council, June 2023.
Kontakt:
Kommunikations og Marketingchef, Danmark Alexander Worziger tlf.: +45 53694007 email: alexander.worziger@msc.org
Kommunikationschef, Baltic Sea Region & Scandinavia Kim Rydeheim tlf.: +46 703978847 email: kim.rydeheim@msc.org
Programdirektør, Skandinavien og Østersøregionen Linnea Engström tlf.: +46 707 333 806 email: linnea.engstrom@msc.org
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **