Pressemeddelelse fra Kongernes Samling
Ved Christian 7.s fødselsdag 29. januar 1803 kunne det danske kongehus for første gang byde til taffel med det berømte Flora Danica-stel på bordet. Anledningen var kongens 54-års fødselsdag og rammen var formentlig den forgyldte taffelsal i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Netop denne begivenhed er omdrejningspunktet for fortællingen om det berømte pragtservice med den vilde danske flora i udstillingen “Flora Danica – Verdens Vildeste Stel”. I den smukke bibliotekssal på Koldinghus er øjeblikket, hvor stellet under desserten for første gang kom på bordet, genskabt i den forgyldte montre midt i bibliotekssalen.
For at komme tæt på begivenheden, har museet ikke alene gransket Hoffets arkiver for oplysninger om gæster, vinindkøb og forløb for taflet, men også søgt efter oplysninger om det øvrige garniture på bordet. Skal vi i dag forstå og opleve Flora Danica-stellet som samtiden gjorde, er det nødvendigt at sætte rammen om stellet så præcis som muligt. Netop den præcision får et gevaldigt løft, når Kongernes Samling udskifter den midlertidige dug på det genskabte taffelbord i udstillingen med en ny hørdug vævet i det såkaldte slange-mønster, som arkivalierne oplyser om, at nye duge leveret til Hoffet forud for fødselsdagstaflet i 1803 var vævet i.
– Det har været en stor fornøjelse at samarbejde med Kolding-virksomheden Georg Jensen Damask om genskabelsen af den historiske dug. Det er arkivalsk viden og historiske forlæg for dugens særlige slangemønster, som har gjort det muligt for Georg Jensen Damask at genskabe en opdateret version, som passer til udstillingen “Flora Danica – Verdens Vildeste stel”, og som kan give en fornemmelse af, hvad det var for en dug, som angiveligt dannede baggrund for Flora Danica-stellet i 1803. Med hørtrådens levende udtryk og et changerende slangemønster i hvidt, får taffelbordet det sidste løft som skal til, for at få både stel og udstilling til at leve – fuldstændig som det må formodes oplevet på Christian 7.s fødselsdag i 1803. At vi fik mulighed for at skabe to duge, hvoraf den ene er blevet foræret til H.M. Dronningen og som blev benyttet i netop den sal i Christian VII’s Palæ, hvor dugen blev brugt for første gang i 1803, lægger kun en særlig dimension til dette enestående projekt, siger museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup.
Mens dugene i 1803 blev leveret til Hoffet fra Køng Linnedfabrik nær Vordingborg på Sydsjælland, har det i dag været nødvendigt at inddrage ekspertise i Nordirland for at få det genskabte mønster sat på væv. Meget få væverier væver nemlig i dag i det levende materiale hør og endnu færre væver i hør i små produktioner. Nordirske Fergusons Irish Linen er blandt få andre væverier i verden, som ikke alene mestrer den svære kunst, men som også tidligere har leveret specialproduktioner til det danske kongehus og til andre kongehuse og fyrstedømmer i Europa. I Nordirland er den genskabte slangemønstrede dug blevet til sammen med endnu en dug, der er blevet foræret H.M. Dronning Margrethe 2. Og netop den dug blev lagt på bordet i selvsamme taffelsal i Christian VII’s Palæ, hvor fødselsdagstaflet i sin tid fandt sted, søndag den 29. januar i år – på 220- årsdagen for ibrugtagning af Flora Danica-stellet. Den genskabte dug fra 1803 bliver en del af det genskabte fødselsdagstaffel i Flora Danica-udstillingen på Koldinghus fra torsdag 22. juni.
Se film om slangedugen her
Læs mere om udstillingen her:
Download pressefotos fra udstillingen her:
Kontakt:
Kommunikationschef Nanna Ebert tlf.: 51336644 email: ne@kosa.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **