Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet
Danmark har sammen med UNDP taget initiativ til at hjælpe befolkningen i Chittagong Hills Tract med at håndtere klimaforandringerne, så de fortsat kan bo og overleve i deres hjemegne.
Gennem projektet arbejder FN sammen med lokale myndigheder og lokalsamfund for at styrke modstandskraften i de sårbare områder, hvor konsekvenserne af klimaforandringerne rammer hårdest. FN-projektet udvides nu til at indbefatte befolkningen i Chittagong Hills Tract.
Dan Jørgensen siger:
“Folkene i Chittagong Hills Tract mærker i høj grad konsekvenserne af klimaforandringerne. De har i generationer levet i pagt med naturen. Nu udfordres deres livsstil. Vi vil gerne hjælpe dem med at kunne blive blive boende, hvor de er, så de kan fortsætte med at bo og have et liv i bjergene som deres forfædre”.
“Vi har for dansk side særligt fokus på at hjælpe oprindelige folk der forskellige steder i verden rammes hårdt af klimaforandringerne. Det er et fokus, vi ønsker at skærpe og hjælpe endnu flere i takt med at klimaforandringerne desværre tager til i styrke. Dette projekt er et rigtigt godt eksempel på, hvordan danske midler kan gøre en forskel i tæt samarbejde med både FN og lokale kræfter”
FNs LOGIC er et eksisterende projekt i Bangladesh, som har hjulpet 200.000 hustande med at omstille sig til en ny klimavirkelighed. Et af formålene er at oplyse befolkningen om de konsekvenser af klimaforandringerne, som kan ramme dem. Dernæst får de lokale kommuner og regioner også midler til at omstille blandt andet deres huse og landbrug til at kunne håndtere klimakatastrofer såsom oversvømmelser og cykloner. Løsningerne kan afvige fra en kommune til en anden og formålet med FN-projektet er at inddrage lokalsamfundene, således at befolkningen får netop de skræddersyede løsninger, som de har brug for. Og så familier forsat kan blive hvor de er fremfor at blive tvunget til storbyerne med de sociale udfordringer der følger heraf. Danmark vil støtte projektet med 40 mio. kr over de næste to år.
Chittagong Hills Tract i det sydøstlige Bangladesh er hjem for nogle af de ældste folkeslag i Bangladesh. De lever i og af naturen, som de har gjort det i generationer. Derfor påvirker klimaforandringer i særlig høj grad befolkningen i bjergområdet. Regntiderne er blevet uforudsigelige, og det betyder blandt andet, at de mennesker, der lever fra hånd til mund, ikke længere kan regne ud, hvornår de skal plante afgrøder, så de er sikret, at det får nok regn og kan gro.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **