PRM / VIA skal uddanne undervisere i bæredygtig udvikling i nyt EU-millionprojekt

    Pressemeddelelse fra VIA University College

    Undervisere fra VIA skal være blandt de dygtigste til at undervise i bæredygtig udvikling i Europa. Det skal projektet TEACH4SD, som VIA skal lede frem til 2027, være med til at skubbe på.

    Projektet strækker sig fra Spanien over Danmark og Benelux til Rumænien og handler om at videreuddanne undervisere og udvikle nye læringsmaterialer for at understøtte uddannelse i bæredygtig udvikling i Europa.

    VIA Projektet vil etablere fem regionale ‘Centres of Excellence’ på særligt udvalgte videregående uddannelsesinstitutioner i Europa, samt et fælles europæisk digitalt akademi for undervisning for bæredygtig udvikling, hvor underviserne kan få kompetenceudvikling og udveksle best practices.

    “Det har været vigtigt for os at fokusere på undervisere – ‘teachers first’ – da det er lige nu i klasserummene, transformationen foregår. Vi har også søgt at inddrage aftagere i udviklingen, så undervisningen kommer til at afspejle den virkelighed, de studerende skal ud i. Denne helhedstilgang med både praktisk og teoretisk udvikling, håber vi, kan skabe grundstenen i en ny europæisk ambassadørbevægelse,” siger Jeppe Kiel Christensen, som er konstitueret forskningschef for Forskningscenter for innovation og entreprenørskab i VIA, og er en af to projektledere på TEACH4SD-projektet.

    Skal skabe underviserambassadører

    Blandt projektets vigtigste mål er at få etableret et korps af undervisere og uddannelsesinstitutioner inden for uddannelse for bæredygtig udvikling (også kaldet ESD – Education for Sustainable Development) og på den måde levere ambassadører, der kan skabe forandringer blandt studerende, elever og skoler i Europa.

    Første skridt er at uddanne 400 europæiske undervisere i ESD og lade dem integrere det i deres undervisningspraksis. Derefter vil projektet arbejde på at få certificeret undervisningskonceptet som en formel standard (et ESD ‘label’) og gøre undervisningsmaterialerne tilgængelige i et digitalt akademi, hvor flere undervisere siden kan blive videreuddannet på forskellige måder (som webinarer, micro-credentials mv.).

    Fokus på sundhed

    De fem regionale Centres of Excellence har hvert sit fokus på en sektor, hvor VIAs rolle er at have fokus på sundhed. Derfor har VIA som tæt partner i projektet SOSU Østjylland samt Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune – så der skabes synergier både til undervisere på ungdomsuddannelser og med aftagerfeltet.

    “I debatten om, hvordan vi skal modvirke de globale udfordringer, er fokus ofte på teknologier. Dog er det vores adfærd og livsstil, som accelererer menneskets voldsomme negative indvirkning på planeten, men også på vores sundhed og trivsel. Med TEACH4SD er målet for SOSU Østjylland og VIA at innovere samspillet mellem sundhed, miljø og lighed for at fremme kompetencerne inden for en sund og bæredygtig adfærd,” siger Karen Brix Roed, vicedirektør og uddannelseschef for SOSU Østjylland.

    Følg med i projektet via:

    TEACH4SDs hjemmeside
    TEACH4SDs LinkedIn-profil

    FAKTA OM TEACH4SD

    TEACH4SD-projektet:

    • Skal etablere fem regionale “Centre of Vocational Excellence” inden for fem forskellige sektorer: sundhed, handel, entreprenørskab, tekstil og byggeri, samt en digital platform, der forbinder de fem centre. De øvrige uddannelsesinstitutioner er ELISAVA (Barcelona School of Design and Engineering), Odisee University of Applied Sciences i Belgien, Saxion University of Applied Science i Holland og Tuiasi, Technical University Gheorghe Asachi Iasi i Rumænien.
    • Skal udvikle indhold til kompetenceløft for undervisere primært fra videregående uddannelsesinstitutioner og erhvervsuddannelser.
    • Skal udrulle et digitalt akademi for uddannelse for bæredygtig udvikling
    • Vil skabe europæisk grundlag for et stærkt arbejde med uddannelse for bæredygtig udvikling
    • Er støttet af Erasmus+ programmet ‘Centres of Vocational Excellence’
    • VIA har været hovedansøger og varetager nu projektledelsen for hele TEACH4SD.

    Kontakt:

    Jeppe Kiel Christensen, ph.d. og konst. forskningschef, jkcn@via.dk, 87551014

    Rune Thorbjørn Jason Clausen, forskningsleder, rujc@via.dk, 87550582

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13696185&publisherId=9534582&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **