Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet
Handlingsplanen skal hjælpe til at formindske vandforbruget i industrien, undgå udledning af urenset spildevand og fremme investeringer i vedvarende energiløsninger som reducerer CO2 emissionerne. Og så skal der etableres rentable finansieringsløsninger for investeringerne.
Dan Jørgensen siger:
“Det er helt afgørende for Bangladesh og for verden, at vi får skabt en mere bæredygtig og klimavenlig tøjindustri. Derfor er det et vigtigt samarbejde, som vi nu sætter i søen. Vores samarbejde med Bangladesh har til formål at skære markant ned på blandt andet vandforbruget i forbindelse med tøjproduktionen. Dette er et første skridt og håbet er at det kan være med til på sigt at bane vejen for en mere bæredygtig og klimavenlig global tøjindustri i et land der er blandt de største tøjproducenter i verden”
Tekstilproduktion er en af de største belastninger for klimaet. Processen fra tråd til butik betyder, at tøj står for op til otte til ti procent af verdens CO2-udledning. Også den miljømæssige belastning er stor. Der går for eksempel 300 liter vand til at producere blot et enkelt kilo tekstil i Bangladesh. I 2021 købte danskerne ca. 116.000 ton tekstilvarer. Ca. 93 pct. af varerne var produceret i udlandet.
Tekstilindustrien i Bangladesh er landets største eksportsektor. Mange af de største modeselskaber får syet deres tøj i Bangladesh. De sidste tyve år er tekstilindustrien vokset markant og udgør i dag omkring 80% af landets eksport.
Danmark støtter den grønne omstilling i tøjindustrien i Bangladesh gennem projektet Partnership for Cleaner Textile i Bangladesh. Projektet er blevet til i samarbejde med Verdensbanken, og planen er at udbrede de gode erfaringer, som projektet har skabt, i den grønne handlingsplan.
Baggrund
Handlingsplanen består af 17 initiativer som vil have konkret fokus på at sætte skub i grønne og bæredygtige udviklingsområder. Danmark vil blandt andet intensivere dialogen med Bangladesh frem mod COP28, hvor der er fælles interesse for et ambitiøst resultat. Initiativerne indbefatter også konkrete projekter, der skal sætte gang i den cirkulære økonomi i Bangladesh. Tøjindustrien er et central element i handlingsplanen. Først skal forskere i samarbejde med Ålborg Universitet undersøge, hvilke instrumenter, der skal i spil for at sætte skub i den cirkulære økonomi . Og så skal Danmark hjælpe med at introducere nye innovative løsninger og teknologier, så tekstilindustrien kan blive mere energieffektiv og få et bæredygtigt vandforbrug.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **