PRM / Danske mineryddere i Ukraine har desperat brug for midler

    Pressemeddelelse fra Din Tekstforfatter

    I en nylig rapport fra “Mine Action Sub-Cluster” peges der på, at Danish Support Group Ukraine (DSGU) og deres partner Demining Solution i Ukraine officielt har søgt og frigivet 20% af de områder, der blev ryddet for miner og uekploderet ammunition i 2022.  

    – Grunden til, at vi allerede er i gang i Ukraine, skyldes udelukkende ganske almindelige danskere, virksomheder, velhavere og private fonde, som har doneret fx to robotter og penge til livsvigtigt minerydningsudstyr. I Ukraine har vores landechef været med til at efteruddanne og opkvalificere mineryddere hos Demining Solution, og vi har skaffet materiel og ressourcer, så vi har kunnet komme i gang. Men vi er afhængige af offentlige midler, hvis vi for alvor skal kunne komme videre, forklarer talsmand for DSGU, Thorbjørn Black.

    En af de virksomheder, der har været og stadig er en tæt samarbejdspartner og vigtig bidragsyder, er virksomheden, Damasec, der er kommet både med deres store know-how, deres kontakter og med avanceret teknologisk udstyr til at søge og rydde miner og ueksploderet ammunition.

    Ueksploderet ammunition er et enormt problem

    Thorbjørn Black lægger ikke skjul på sin frustration, for hver dag er der civile og børn i Ukraine, der bliver lemlæstede og dræbt af efterladte miner og ammunition, der ikke er eksploderet, som det skal. Og problemet er enormt. Han vurderer, at op mod 30% af den ammunition, russerne bruger, ikke eksploderer, som det skal, af den ene eller anden grund – og dertil skal lægges de miner, der er lagt ud med forsæt.

    – Sikring af områderne er så sindssygt vigtigt. For hvis ikke, der er sikret, kan der ikke genopbygges, heller ikke i Mykolajiv, som er et af de steder, der er udpeget som et vigtigt punkt for genopbygning fra politikerne herhjemme – og uden sikring kan der heller ikke dyrkes korn og mad på markerne i Ukraine. Derfor er en af vores prioriteter også, at der fx mineryddes på landbrugsjord. Det giver den civile befolkning en mulighed for at få mad, så vi ikke også står med en humanitær katastrofe om ganske kort tid, lyder det videre. 

    Efter sprængningen af dæmningen Nova Kakhovka i det sydlige Ukraine er der opstået endnu et stort problem med miner, der bæres med vandmasserne.

    – Jeg har lige læst om de massive vandmængder, der nu strømmer igennem Dnepr floden, hvor miner fra frontlinjen bliver revet med ned gennem floden og lægger sig, uden at man aner hvor, så der har vi endnu et område, hvor der skal sikres og ryddes på sigt, siger Thorbjørn Black.

    Strategisk samarbejdspartner i 2025

    Ifølge Thorbjørn Black har DSGU en rigtig god dialog med Udenrigsministeriet, men han og de øvrige i DSGU finder det beklageligt, at reglerne er så stive.

    – Vi har bl.a. haft et to timer langt møde med Udenrigsministeriets folk, hvor de var meget interesserede i vores arbejde og opfordrede os til at søge om at blive strategisk samarbejdspartner i 2025. Det er fint nok, men der er brug for penge her og nu. Vi er allerede i gang. Det hele er på plads, men vi mangler ressourcer. Det er beklageligt, at reglerne er så stive – men vi forstår jo godt, at dette er en særlig situation, siger Thorbjørn Black.

    Arbejder humanitært på flere fronter

    Sikringen af områder for farlig ammunition og rydning af miner har en høj prioritet for organisationen DSGU, men der arbejdes også på en lang række andre områder i Ukraine i et forsøg på at hjælpe civilbefolkningen. I øjeblikket arbejder folkene i DSGU fx hårdt på at få transporteret hjælp og livsvigtige forsyninger som rent drikkevand ned til de mange, mange tusinde ukrainere, der lige nu står i en desperat situation efter sprængningen af dæmningen i det sydlige Ukraine.

    Dertil kommer hjælp til at distribuere den humanitære hjælp, der fortsat kommer fra mange private rundt om i Europa.

    – Da krigen brød ud, kørte vi til Polen og oprettede kontor, tæt på den Ukrainske grænse. Efter at have etableret kontoret var det muligt for DSGU at få folk ind i Ukraine, og vores Countrymanager Andy har været derinde mere eller mindre lige siden, med nogle få afbræk, forklarer Thorbjørn Black, der selv har en militær baggrund bl.a. med udsendelse til Afghanistan.

    Da han selv har oplevet krig på første hånd, ved han også, at der er brug for de langsigtede løsninger, og det er netop sådanne løsninger, DSGU arbejder på at finde, udbygge og vedligeholde.

    – Vi har oprettet DSGU som NGO, fordi vi ved, at der er brug for langsigtede projekter, der kan støtte op om arbejdet i Ukraine. Det ved vi, og det er det, vi gerne vil, forklarer han videre.

    2,5 mio kr. samlet ind indtil nu

    DSGU består af frivillige med en baggrund i forsvaret, politiet og generelt sikkerhedsbranchen, hvoraf flere har arbejdet i Afghanistan. DSGU har som organisation samlet mere end 2,5 mio. kr. ind til arbejdet i Ukraine. En meget stor del af de penge er, som nævnt, brugt til det vigtige rydningsarbejde, men DSGU – og civilbefolkningen i Ukraine har brug for mange, mange flere. Derfor håber Thorbjørn Black og hans kolleger, at rigtig mange danskere, virksomheder, fonde og organisationer stadig vil træde til og donere penge til det vigtige arbejde. Donationer kan bl.a. gives via organisationens hjemmeside: https://www.dsgu.org

    For yderligere information, kommentarer eller interviews

    Kontakt: Thorbjørn Black

    Mobiltelefon: +45 40 41 40 24

    Kontakt:

    Thorbjørn Black tlf.: 40 41 40 24

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13694129&publisherId=13560556&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **