PRM / Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv

  Pressemeddelelse fra Sex & Samfund

  I dag udkommer rapporten ‘Diskrimination og grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv’, som er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, der består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund.

  Rapporten baserer sig på dels en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt 1412 respondenter indsamlet over sommeren og efteråret 2022, samt tre kvalitative fokusgruppeinterviews med udvalgte målgrupper af brugere af det københavnske natteliv foretaget i foråret 2023.

  Blandt rapportens adspurgte har 9 ud af 10 oplevet seksuelt grænseoverskridende adfærd, mens 8 ud af 10 af de adspurgte kvinder har oplevet diskrimination på baggrund af deres køn mindst én gang. Desuden viser rapporten, at bestemte grupper af minoriteter er særligt udsatte. Eksempelvis har 6 ud af 10 af de adspurgte ikke-heteroseksuelle mænd oplevet at være blevet udsat for et seksuelt overgreb i nattelivet.

  Alliance for et tryggere natteliv mener, at rapporten kalder på en bredere undersøgelse af det københavnske natteliv og at byen har et fælles ansvar for at stoppe diskrimination og grænseoverskridelser i nattelivet samt handling fra både myndigheder og aktører.

  Myndigheder, nattelivsaktører og nattelivsbrugere kan sammen gøre det muligt at færre københavnere oplever diskrimination og grænseoverskridende adfærd i nattelivet. Det kræver dog handling fra alle parter samt de rigtige værktøjer. I rapporten kommer vi med konkrete anbefalinger til, hvordan vi sammen kan være en del af løsningen, og vi står i KFP klar til at dele vores viden og uddanne både personale og arrangører.” siger Kir S. Thomsen, forperson i Københavns Frie Promotere.

  Vi har alle et fælles ansvar for, at det skal være trygt at gå i byen i København. Specielt for kvinder, LGBTI+ personer og etnisk minoriserede er dette et kæmpe problem, som vi kun kan løse ved at der tages fælles ansvar. I samarbejde med aktører i det københavnske natteliv og vores virksomhedspartnere vil vi både skabe opmærksomhed på et tryggere natteliv, men ikke mindst også skabe konkrete, nye, tryghedsskabende initiativer. Vi skal alle bidrage med det vi kan, og vi er stolte af vores deltagelse og hele alliancens vigtige arbejde.” siger Benjamin Hansen, organisatorisk forperson for Copenhagen Pride.

  Der er noget helt galt, når krænkelser og diskrimination nærmest er en fast del af at tage i byen. Særligt unge kvinder lægger helt konkret krop til en usund kultur. Rapportens alvorlige vidnesbyrd peger på behovet for en kulturforandring i det københavnske natteliv. Der er brug for en samtykkebaseret festkultur, hvor alle uanset køn og seksualitet kan føle sig trygge og nyde festen som et frirum uden frygt for overgreb og grænseoverskridende adfærd,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex & Samfund.

  Alliance for et tryggere natteliv inviterer til event i forbindelse med udgivelsen af rapporten. Det foregår onsdag d. 7. juni kl. 12.00 – 14.00 i Nationalmuseets festsal. Pressen er velkommen.

  Rapporten er støttet af Mino Ung, LGBT Asylum, DareGender, Sabaah, Lev og Lad Leve, Amnesty International, Everyday Sexism Project Danmark, Dansk Kvindesamfund og Another Life.

  Rapporten er finansieret af Københavns Kommunes Nattelivsudvalg.

  Kontakt

  Københavns Frie Promotere: Forperson Kir S. Thomsen, Tlf: 50704231, kir@k-f-p.dk                  

  Copenhagen Pride: Organisatorisk forperson Benjamin Hansen, Tlf: 42414011,

  benjamin.hansen@copenhagenpride.dk

  Sex & Samfund: Presseansvarlig Pernille Buch, Tlf: 29714222,

  pb@sexogsamfund.dk

  Kontakt:

  Pernille Buch email: pb@sexogsamfund.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13693148&publisherId=13559220&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **