PRM / 7,5 millioner til forskning i sclerose

    Pressemeddelelse fra Scleroseforeningen

    Scleroseforeningen støtter årligt forskning i sclerose med 18-20 millioner kroner, der fortrinsvis uddeles ved to store årlige uddelinger i foråret og efteråret.

    I sidste uge fandt forårets store uddeling sted, og alle modtagerne har nu fået besked. I alt blev der uddelt 7,5 millioner kroner til 14 forskningsprojekter, heriblandt to, der skal undersøge behandlingen af kognitive udfordringer og fatigue (sygdomsbetinget træthed): 

    “Vi har blandt andet givet penge til forskning i kognitive problemer og fatigue. Til to interessante behandlingsforsøg, som med meget forskellige metoder prøver at undersøge, hvordan man kan behandle netop de problemer hos mennesker med sclerose,” fremhæver forskningsrådets formand, overlæge på Rigshospitalet og professor i neurologi Finn Sellebjerg.

    En større undersøgelse blandt Scleroseforeningens medlemmer har da også vist et udtalt ønske blandt patienter med sclerose om mere forskning i netop fatigue og i kognitive udfordringer, som hovedparten af sclerosepatienter lider af, men hvor der fortsat er begrænsede behandlingsmæssige muligheder.

    Herudover blev der uddelt midler til projekter, der spænder fra cellerstudier og molekylærbiologi til billeddiagnostik, neuropsykologi og rehabilitering. 

    Forskningsrådets formand tilskriver de uddelte forskningsmidler stor betydning for dansk scleroseforskning:

    “Det er den største frie forskningspulje til scleroseforskning, der overhovedet findes i Danmark. Meget scleroseforskning i Danmark ville simpelthen ikke blive iværksat, hvis vi ikke havde de her frie midler til at give til de bedste forskningsprojekter i landet,” vurderer Finn Sellebjerg.

    De støttede projekter og forskningspuljens fordeling kan ses af linket eller nedenfor: https://www.scleroseforeningen.dk/nyheder/forskningsstoette-14-projekter-modtager-forskningsmidler-fra-scleroseforeningen

    Her er modtagerne af forskningspuljen på 7.5 millioner kroner:

     

    Helle Bach Søndergaard (Ph.d.-studerende Victoria Hyslop Hvalkof) molekylærbiolog, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, modtager 591.709 kroner til blandt andet at undersøge, microRNA fra Epstein-Barr virus (EBV) hos personer med MS og relatere microRNA til inflammation og sygdomsaktivitet.

    Bente Finsen, neurobiolog ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 201.591 kroner til at forske i betydning af Nkx2.2 (transkriptionsfaktor) for mitose og differentiering af oligodendrocyt precursor celler i musemodeller for multipel sklerose.

    Jette Lautrup Frederiksen, professor på Københavns Universitet og overlæge i neurologi på Rigshospitalet-Glostrup, modtager 487.000 kroner til at forske i Prognostisk værdi af nye sensitive markører for udvikling af syn, klinisk og MR-aktivitet og kognition ved opticusneuritis (synsnervebetændelse) og MS. Desuden modtager hun 200.000 kroner til at forske i neurodegeneration, kognition og fatigue.

    Sine Reker Hadrup, Professor og sektionsleder ved Institut for Sundhedsteknologi på Danmarks Tekniske Universitets, modtager 759.072 kroner til at undersøge vigtigheden af CD8 T-celler og deres rolle i forhold til udvikling af multiple sklerose (MS).

    Zsolt Laszlo Illes, Professor på Odense Universitetshospital på afdelingen/forskningsenheden for neurologi, modtager 509.981 kroner til at bl.a. at forske i om accelereret aldring af immunsystemet og hjernen øger risikoen for at udvikle progressiv MS.

    Henrik Bo Wiberg Larsson (Ph.d.-studerende Derya Tireli),  Professor, Overlæge, dr.med., Enhed for Funktionel Billeddiagnostik, Glostrup Hospital, modtager 623.042 kroner til at forske i blod-hjerne barrieren som sygdomsmarkør ved progressiv MS; sammenhængen med jernakkumulation, atrofi og læsioner i grå substans.

    Henrik Lundell, hjerneforsker ved Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, MR-Forskningssektionen på Amager og Hvidovre Hospital, modtager 350.000 kroner til at forske i nye metoder baseret på en videreudvikling af diffusionsvægtet MR-scanninger til at blive klogere på hvordan og hvorfor MS-læsioner udvikles på forskellige måder.

    Lisbet Marstrand, Neuropsykolog ved Dansk Multipel Sklerose center, modtager 207.435 kroner til forske i, hvordan man kan udvikle og teste kognitiv reserve-opbyggende aktiviteter ved ms (KRAMS).

    Helle Hvilsted Nielsen, overlæge på Scleroseklinikken på Odense Universitetshospital samt klinisk lektor i neurologi ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 446.000 kroner til at undersøge siponimods reparerende effekt på gliaceller, hjerneceller og myelinskeder.

    Trevor Owens, Professor i Neurobiologi, Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, modtager 400.000 til at undersøge, hvordan alder påvirker sygdomsudviklingen i MS.

    Morten Riemenschneider, Klinisk træningsfysiolog ved Institut for Folkesundhed – Idræt på Aarhus Universitet, modtager 584.400 kroner til at udvikle og afprøve en infrastruktur, der kan sikre personer med sclerose tidlig og specialiseret rehabilitering på vejen tilbage fra et MS-attak.

    Finn Sellebjerg (Ph.d.-studerende Mathilde Hansen), overlæge ved Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, modtager 1.075.000 kroner til at undersøge, hvordan sklerosebehandlinger påvirker immunsystemets celler og hvordan man kan måle behandlingernes effekt.

    Hartwig Roman Siebner, speciallæge i neurologi ved Hvidovre Hospital, modtager 742.800 kroner til at forske i effekten af transkraniel magnetisk hjernestimulation (TMS) til behandling af træthed i patienter med Multipel Sklerose. Formålet er at forbedre balancen mellem ‘aktivering’ og ‘hæmning’ i relevante motoriske områder i hjernens pandelapper.

    For yderligere pålysninger kontakt:

    Adm. direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm: kho@scleroseforeningen.dk, 40463446

    eller

    Presseansvarlig Gitte Rudbeck: gru@scleroseforeningen.dk, 22732318

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13690718&publisherId=13560825&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **