PRM / Gobeliner til Koldinghus tager form

  Pressemeddelelse fra Kongernes Samling

  Kongernes Samling har netop været på besøg på en række franske gobelinvæverier, der arbejder med at realisere 16 gobeliner på baggrund af kartoner skabt af de fire danske samtidskunstnere, Bjørn Nørgaard, Kirstine Roepstorff, Tal R og Alexander Tovborg.

  Gobelinerne er en donation fra Ny Carlsbergfondet til Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018, og det store projekt forventes at blive færdigt i 2027. Serien af gobeliner til Koldinghus hører til blandt de mest omfattende og ambitiøse projekter i Ny Carlsbergfondets historie og væves i Frankrig over en længere årrække.

  Gennem tre dage har de fire kunstnere sammen med repræsentanter fra Ny Carlsbergfondet og Kongernes Samling, som Koldinghus tilhører, besøgt væverier i både Aubusson, Paris og Beauvais. Turens formål var at bese det arbejde, væverne har udført indtil nu, og desuden understøtte det ambitiøse fransk-danske samarbejde, som projektet repræsenterer. På hele turen deltog derfor også de franske vævere og repræsentanter fra Mobilier national, der leder produktionen af gobelinerne i Frankrig.

  Museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup:
  “Besøget hos væverne i både Aubusson og i Paris har været overvældende. På værksteder på begge lokaliteter var dygtige vævere i gang med at omsætte de danske kunstneres forlæg til gobeliner til det gamle kongeslot Koldinghus. For første gang fik jeg og mine kolleger en fornemmelse af projektets omfattende og enestående karakter. Det var en meget følelsesmæssig stærk og bevægende oplevelse at stå foran de gobeliner, hvoraf de fleste kun lige knap er halvt færdige – som om nogle år vil udsmykke både Dansesalen og Riddersalen i Koldinghus. Der er ingen tvivl om, at Koldinghus-gobelinerne vil transformere oplevelsen på Koldinghus. Fire af Danmarks absolut dygtigste kunstnere er i samarbejde med nogle af verdens dygtigste vævere ved at skabe enestående værker, som kommer til at overraske, betage og imponere besøgende på Koldinghus. Det er en af Danmarkshistoriens største udsmykningsopgaver i nyere tid og jeg er Ny Carlsbergfondet dybt taknemlig over den fornemme donation, som blev givet til Koldinghus i forbindelse med slottets 750-års jubilæum i 2018. Men ligeledes dybt taknemlig over den energi og indsats, de fire kunstnere har lagt i projektet, og sidst, men ikke mindst, dybt imponeret over de mange dedikerede og dygtige vævere, som i så mange år arbejder fokuseret på at skabe Koldinghus-gobeliner. Gobelinerne vil forventeligt blive afsløret for offentligheden i 2027. Jeg kan næste ikke vente. Det bliver en historisk dag for Koldinghus”.

  Forperson for Ny Carlsbergfondet Christine Buhl Andersen:
  “Besøget på de private væve-værksteder i Aubusson har været både bevægende og overvældende. Oplevelsen har bragt projektets mange samarbejdspartnere endnu tættere sammen i mødet med de vævere, der forløser kartonerne skabt af de danske kunstnere. Generation efter generation er gobelinhåndværket gået i arv i byens familiedrevne væve-værksteder, der under ledelse af Mobilier national nu er i fuld gang med at væve de såkaldte mellemstykker. Det har ganske enkelt været storslået og uforglemmeligt at se vævearbejdet, der pågår”.

  Hervé Lemoine, direktør for Mobilier national:
  “Dette projekt er vigtigt for vores institution, da det viser den internationale anerkendelse, fransk færdighed og væveri stadig nyder den dag i dag. Det er også et bevis på den styrke og samhørighed, der eksisterer mellem Mobilier national som offentlig og national enhed og de private væveværksteder i Aubusson”.

  BAG OM GOBELINERNE OG VÆVEARBEJDET
  Gobelinerne, der alle væves i Frankrig, skal udsmykke to store sale på Koldinghus: Dansesalen og Riddersalen. De to sale var førhen én stor sal, skabt af Christian 4 i forbindelse med en ombygning af det gamle kongeslot i begyndelsen af 1600-tallet. Når gobelinerne flytter ind på Koldinghus, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene.

  Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, der er relateret til slottet i Kolding. Gobelinerne udføres af væverne 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner.

  I 2019 var kartonerne udstillet i de samme sale, inden de blev fragtet til Frankrig, hvor de nu fungerer som forlæg for vævernes arbejde under supervision af de fire danske kunstnerne. I alt skal der produceres 108 m2, fordelt på fire store gobeliner, der hver kommer til at måle 3 x 6 m, og tolv mellemstykker mellem salenes vinduer, de såkaldte entre fenêtres, der hver måler 0,8 x 2,8 m.

  Det tager en væver op mod et år at væve en kvadratmeter, og det møjsommelige og yderst tidskrævende arbejde med gobelinerne færdiggøres forventeligt i 2027.

  Mobilier national, der er en institution under det franske kulturministerium, driver selv flere af de væverier, der arbejder med gobelinerne, der skal til Koldinghus. Mobilier national har ligeledes udliciteret noget af arbejdet til de fire private væverier i Aubusson. Den netop overståede tur var både kunstnernes, Ny Carlsbergfondets og Kongernes Samlings første besøg på de private væverier i Aubusson. Bjørn Nørgaard, der også står bag gobelinerne til Christiansborg Slot, fungerer som rådgiver på projektet.

  Kontakt:

  Kommunikationschef Nanna Ebert tlf.: 51336644 email: ne@kosa.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13689532&publisherId=13561308&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **