Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen
Med sommertemperaturen stiger antallet af forbrugere, der bliver syge af fødevarebakterien campylobacter, eksplosivt. Bakterien, der kan give et alvorligt maveonde, kan findes i råt kød. Den trives dårligt ved køleskabstemperatur og dør ved høj varme – f.eks. ved stegning.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at omkring 5.000 forbrugere bliver syge af fødevarebakterien hvert år, typisk koncentreret omkring sommermånederne. En mulig forklaring er, at det halter med hygiejnen og nogle af de helt basale fødevareråd, når Danmark tænder op for en hyggelig grillaften i sommerlandet, vurderer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
“De færreste har rindende varmt vand og sæbe ude ved grillen, og vasker derfor ikke hænder, mens de jonglerer med rå bøf, kylling og pølser. Problemet er, at der kun skal et par dråber bakteriefyldt kødsaft til, før du risikerer at sende hele dit sommerselskab til tælling og på toilettet”, fortæller Bente Holst.
Men med et par enkle håndgreb er det nemt at skrue ned for risikoen.
“Det er vigtigt, at rå kødsaft fra det ustegte kød ikke kommer med over i salaten, på brødet eller på det fad, du serverer maden på. Derfor anbefaler vi også at bruge én grilltang til det rå kød og en anden til det stegte”, forklarer Bente Holst, og opfordrer de rutinerede grill-entusiaster til at dele Fødevarestyrelsens klassiske råd med de opvoksende grillgenerationer:
Fødevarestyrelsens grillråd
1ï¸. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
2ï¸. Gennemsteg kylling og hakkebøffer.
3. Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt et rent fad eller tallerken til færdigstegt kød.
Kontakt:
Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **