Pressemeddelelse fra Dansk Blindesamfund
En vigtig del af Dansk Blindesamfunds arbejde er at passe på danskernes syn. Nye behandlingsmuligheder opstår dog ikke af sig selv, men er derimod resultatet af årelang forskning. Derfor har Dansk Blindesamfunds Øjenfond i 40 år bidraget med økonomisk støtte til øjenforskning, der er medvirkende til at forebygge blindhed og afhjælpe synsnedsættelse. I år lyder donationen på 2 millioner kroner til fem førende øjenforskere.
“Med god forskning kommer vi et skridt nærmere på at bekæmpe blindhed og nedbringe synstab, og derfor støtter Dansk Blindesamfund øjenforskning. Vi ved, hvor indgribende det er at få et synshandicap, og derfor er det vigtigt, at der bliver forsket endnu mere i øjensygdomme og behandling. Det er dygtige forskere på området, og jeg ser frem til at høre om deres resultater”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund og formand for Øjenfondens bestyrelse.
1 million kroner til bedre behandling af regnbuehinde- og årehindebetændelse
Et af de forskningsprojekter, som i år får tildelt hoveddonationen på knap 1 million kroner, har til formål at etablere en national database om øjensygdommen uveitis og sikre bedre behandling, så færre bliver blinde.
Uveitis er en fællesbetegnelse for betændelsestilstande i øjets regnbuehinde og årehinde. Ubehandlet kan uveitis give svære komplikationer, der kan føre til et varigt synstab eller blindhed. I Danmark findes ikke et samlet overblik over uveitis, selv om øjensygdommen er årsag til 10 procent af alle nye tilfælde af blindhed i den vestlige verden, og dermed er den tredje hyppigste årsag til blindhed, som kan forebygges.
Uveitis-databasen skal give danske øjenlæger et fingerpeg om forekomsten, udredningsresultater, behandlingseffekt og sikre, at uveitis-patienter får den bedste behandling.
“Forskningsprojektet skal bane vejen for den bedste behandling til uveitis-patienter og dermed bedre syn og livskvalitet. Hvis vi med databasen kan bidrage til forskningen og påvise, hvilke behandlinger der virker bedst på de forskellige undertyper af uveitis, er det en stor gevinst for patienterne”, siger Oliver Niels Klefter, afdelingslæge på Øjenafdelingen Rigshospitalet Glostrup og klinisk lektor på Københavns Universitet.
Uddelingen finder sted mandag den 15. maj kl. 15-17 på Kennedy Centret, mødelokale Peber, Gamle Landevej 7, 2600 Glostrup. Pressen er velkommen til at deltage i Øjenfondsuddelingen.
Program:
15.00 Velkomst ved landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard, Dansk Blindesamfund
15.05 Introduktion til prismodtagerne ved Toke Bek, overlæge, professor,
., ved Aarhus Universitetshospital og Daniella Bach-Holm, overlæge Ph.D. ved Rigshospitalets Glaukomklinik. Herefter overrækkelse af legater.15.25 Oplæg af Afrouz Ahmadzadeh, læge og ph.d.-studerende ved Rigshospitalet-Glostrup.
15.40 Oplæg af Toke Bek, overlæge, professor,
., ved Aarhus Universitetshospital15.55 Spørgsmål fra salen
16.05 Forfriskninger og fællesfoto tages af legatmodtagere og Øjenfondens bestyrelse.
16.50 Afslutning ved landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard, Dansk Blindesamfund
Fakta om Øjenfonden
- Øjenfonden blev stiftet på initiativ af Dansk Blindesamfund i 1983 med det formål at forebygge blindhed gennem forskning.
- Vi giver direkte støtte både til forskning i øjensygdomme og til forskning i, hvordan man afhjælper synsnedsættelse. Desuden står vi bag uddannelse og oplysningskampagner. Øjenfondens midler er primært rejst gennem bevillinger fra Dansk Blindesamfund samt donationer fra personer, der ønsker at støtte Øjenfondens arbejde. Alle administrationsomkostninger dækkes af Dansk Blindesamfund
- I 2023 uddeler Øjenfonden 2 millioner kroner til fem forskningsprojekter
Kontakt:
Kommunikationskonsulent Caroline Larsen email: caroline.larsen@blind.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **