PRM / Ny CEPOS-analyse: Tempoet i lovbehandlingen er skudt i vejret i Mette Frederiksens statsministerperiode

    Pressemeddelelse fra Cepos

    Siden valget i 2019, hvor Mette Frederiksen blev statsminister, er nye love blevet hastet igennem Folketinget i et hidtil uset tempo. Det høje tempo startede før corona kom til landet, og er fortsat efter pandemien er slut. Siden valget i november 2022 er tempoet indtil videre skruet yderligere i vejret. Det viser en ny analyse fra CEPOS.

    “Vi har set på tempoet i perioderne for samtlige regeringer siden 1985. Og der er ingen tvivl om, at Folketinget har sat tempoet betydeligt i vejret siden valget i 2019. Men i modsætning til, hvad mange sikkert tror, skyldes det ikke corona. Faktisk var tempoet generelt lidt lavere under corona – sandsynligvis fordi Folketingets forretningsgange var besværliggjort af pandemien,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS og fortsætter:

    “Men både før og efter corona har tempoet været over 20 procent hurtigere end i perioderne med Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt og over 30 procent hurtigere end i perioderne med Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen og Andersen Fogh Rasmussen. Og i perioden med SVM-regeringen er tempoet indtil videre steget med yderligere godt 10 procent. Det går rigtig, rigtig stærkt,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

    Lovhast kan være et demokratisk problem, fordi hurtigere lovbehandling efterlader mindre tid til at høre parter berørt af lovgivningen, eksperter og borgere med videre, så det sikres bedst muligt, at loven fungerer efter hensigten.

    “Det er ikke uden grund, at der på Folketingets hjemmeside står, at lovbehandlingsprocessen skal ’sikre tid til omtanke’. Samfundet er komplekst, og der er – alene indenfor det seneste år – mange eksempler på, at nye regler skaber utilsigtede konsekvenser eller ikke fungerer efter hensigten. Derfor er det uhyre vigtigt, at Folketinget afsætter god tid til at tale med blandt andre de personer og virksomheder, der bliver berørt at lovgivningen,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS og fortsætter:

    “Man skal huske på, at Folketinget laver regler, som har store konsekvenser for borgerne. Det bør folketingsmedlemmerne udvise den yderste respekt for. Og det gør de efter min mening ikke, når de i mange tilfælde vedtager nye love på under fem uger,” siger Jonas Herby.

    Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.

    Læs analysen her.

    null

    Kontakt:

    Specialkonsulent Jonas Herby tlf.: 27282748 email: herby@cepos.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13679866&publisherId=90650&lang=da

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **