Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden
De seneste år er ventetiden på konsultationer, tandregulering og kæbeoperationer steget markant, fordi der er blevet henvist mange flere patienter, end Afdeling for Kæbekirurgi på Rigshospitalet har haft ressourcer til at hjælpe. Det bliver der gjort noget ved nu. Politikerne i Region Hovedstaden har afsat 10 mio. kr. om året, og Rigshospitalet har afsat yderligere 10 mio. kr. om året. Dermed forventer regionen, at man kan forhindre ventetiderne i at stige endnu mere.
“Behovet for fx at få rettet sin kæbe og tænder kan giver mange gener i hverdagen, og ventelisterne er alt for lange. Derfor er jeg rigtigt tilfreds med, at vi kan styrke afdelingen markant. I første omgang kan vi desværre ikke forvente, at ventelisterne bliver kortere, men vi forventer, at de ekstra midler i hvert fald forhindrer ventelisterne i at blive endnu længere,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Afdeling for Kæbekirurgi har arbejdet målrettet med flere initiativer til at forbedre ventetiden, og cheftandlæge Thomas Kofod glæder sig over prioriteringen:
“Vi er kede af, at vores patienter har måtte vente længere tid end nødvendigt med at blive udredt og komme i gang med deres forløb. Vi er med vores initiativer lykkedes med at kunne imødekomme efterspørgslen for nogle af vores patientgrupper, men ikke alle. Derfor er det meget vigtigt for os, at vi nu kan sikre alle vores patienters behandling i fremtiden, og her er regionsrådets lydhørhed og håndsrækning en stor hjælp,” fortæller cheftandlæge Thomas Kofod.
Pengene halverer ventetiden for kommende patienter
På sigt betyder kapacitetsudvidelsen, at afdelingen kan skabe et varigt flow, som i højere grad kan imødekomme patienttilstrømningen og være på linje med det antal patienter, der bliver henvist:
“Med pengene kan vi reducere ventetiden væsentligt ved at sikre plads og personale er til rådighed til de patienter, der bliver henvist fremadrettet. Det betyder, at vores patienter kan undgå noget af den ventetid, som vi oplever i dag, og det vi selv sagt meget glade for. Men det løser ikke hele problemet. Vi har på trods af mere en fordoblet fremtidig kapacitet stadig en omfattende venteliste, og her håber vi, at regeringens akutmidler kan sætte i gang endnu flere initiativer, der kan sænke ventetiden for de patienter, der allerede venter,” forklarer cheftandlæge Thomas Kofod.
Det er særligt patienter med kæbeanomalier, der har været ramt af ventetid. Behandlingsforløbene er oftest lange og komplicerede forløb og involverer flere specialister, og forløbene skal i henhold til specialplanen være forankret på hospitalerne. Særligt national mangel på specialtandlæger i tandreguleringen har kompliceret situationen og påvirker fortsat ventetiderne.
Yderlige fakta
- De 10 mio. finansieres af forventede besparelser til behandling af disse patienter på offentlige hospitaler i andre regioner i forbindelse med den kvartalsvise økonomiske status for regionens budget 1. Økonomirapport 2023. De resterende 10 mio. finansieres fra Rigshospitalets eget budget.
- Ud over de 20 mio. kr. til kæbeafdelingen på Rigshospitalet afsættes der 15 mio. kr. til screening for brystkræft og 15 mio. kr. til øget kirurgisk aktivitet indenfor særligt ortopæd- og mave/tarm kirurgi.
- Der gives desuden en tillægsbevilling på 20 mio. kr. til Ny Retspsykiatri Skt. og tillægsbevilling på 18 mio. kr. til test af eltavler og udbedring af ventilationsstøj i forbindelse med Nyt Hospital Herlev.
- .
Kontakt
- Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **