PRM / Stærkt samfundssind i Lyngby-Taarbæk

    Pressemeddelelse fra Lyngby-Taarbæk Kommune

    Selv de unge er med i statistikken, når grundlisteudvalget i deres redegørelse viser, at der i næsten alle befolkningsgrupper er ekstraordinært stor tilslutning til hvervet som lægdommer.

    Det er takket være en koncentreret indsats på kommunens gymnasier og øvrige ungdomsuddannelsesinstitutioner, at det er lykkedes at fange så mange unges opmærksomhed. Derudover har kommunen også kommunikeret via Facebook, LinkedIn og digitale medier.

    Det har fået 485 personer til at melde sig, hvoraf grundlisteudvalget derefter har udvalgt 259 deltagere. Den store tilslutning har med andre ord gjort det muligt at hverve så mange, at det i hvert fald ikke er lægdommerne i Lyngby-Taarbæk, man skal vente på. Der er i øjeblikket brug for mindst 193 lægdommere.

    Hvad er en lægdommer?

    For de af os, der ikke har været i direkte kontakt med retsvæsnet, er det ikke almen viden at almindelige mennesker uden yderligere forudsætninger faktisk har en ganske vigtig rolle at spille i vores retssystem. I de straffesager, hvor der kan være tale om fængselsstraf er der altid en lægdommer med. Derfor er der på landsplan ca. 12.000 lægdommere. De står på grundlisten, og indkaldes af domstolene når og hvis der er behov for det.

    Det eneste der er vigtigt er, at lægdommere har en vis grad af danskkundskaber og er repræsentative for det samfund de skal dømme i. Derfor skulle man tilmelde sig på kommunens hjemmeside ved hjælp af MitId. Fordelingen mellem mænd og kvinder er ganske lige, og det samme gør sig gældende for alder, hvor det især er imponerende hvor mange unge, der har meldt sig.

    “Vi er ret stolte over, at det er lykkedes med tilmeldingen gennem det her nye system, og så er vi bare helt enormt overvældede af den store opbakning.” Sådan siger Dorthe la Cour, som er formand for Grundlisteudvalget og medlem af kommunalbestyrelsen.

    Den eneste befolkningsgruppe, der i grundlisteudvalgets redegørelse ikke er repræsenteret fuldt ud i forhold til andel af befolkningen generelt er borgere med anden etnisk herkomst end dansk. Her var det målet at knap 18% af ansøgerne skulle have anden etnisk oprindelse, men det var kun 13,5% af de 485 ansøgere, der kan kategoriseres sådan.

    Hvad er grundlisten/grundlisteudvalget?

    Grundlisteudvalget er et udvalg udpeget af kommunalbestyrelsen. Her sidder repræsentanter fra forskellige politiske partier. Udvalget er valgt for en 4-årig periode, der stemmer overens med kommunalvalgene. Grundlisten er en liste af borgere der har meldt sig til det frivillige hverv som lægdommere. Dermed er det et af de meget få steder i vores samfund hvor den lovgivende magt bidrager aktivt til vedligeholdelsen af den dømmende magt, og de derfor blandes lidt ind i hinanden.

    Læs mere her Bliv lægdommer | Lyngby-Taarbæk Kommune (ltk.dk)

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/staerkt-samfundssind-i-lyngby-taarbaek?releaseId=13679655

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **