PRM / Klare anbefalinger til forbund om internationale værtskaber

    Pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund

    Hvordan kan de danske idrætsforbund være med til at sikre, at store værtskaber ikke ender i lande, hvor der er store demokratiske underskud, og hvor der bliver set stort på både bæredygtighed og menneskerettigheder? Og hvad bør forbundene gøre, hvis det alligevel sker?

    Disse spørgsmål opstår oftere og oftere, da en række lande, som ikke ligner os, viser interesse for at afholde store mesterskaber og i stigende grad får dem tildelt. Som f.eks. VM i fodbold i Qatar i 2022.

    Nu er en dialoggruppe kommet med en række anbefalinger på området. Dialoggruppen er nedsat af DIF og består også af repræsentanter fra Kulturministeriet, Amnesty International, Transparency International, Play the Game, Dansk Boldspil-Union, Dansk Håndbold Forbund og Dansk Rugby Union. Anbefalingerne blev præsenteret for forbundene på DIF’s årsmøde lørdag, hvor kulturminister Jakob Engel-Schmidt deltog.

    “Sportsbegivenheder skal skabe oplevelser, begejstring og fællesskaber – de skal ikke udnyttes af tvivlsomme statsledere til politisk propaganda. Det glæder mig derfor, at DIF’s dialoggruppe nu kan præsentere en række konkrete anbefalinger til, hvordan idrættens ledere i Danmark fremover kan håndtere de udfordringer, der uundgåeligt vil møde dem, når de skal være med til at placere værtskaber for internationale sportsbegivenheder. Jeg håber, anbefalingerne finder god brug ude i idrætsforbundene,” siger Jakob Engel-Schmidt.

    En udfordring for alle forbund

    Formand for DIF, Hans Natorp, roser dialoggruppens arbejde og de anbefalinger, de er kommet med.

    “Alle vores forbund står med disse problemstillinger, og det kan være svært at overskue, hvad man kan gøre af forskel – især når man kommer fra et lille land. Dialoggruppen består af nogle af de vigtigste aktører på området. De har udført et rigtig godt arbejde og det har resulteret i nogle konstruktive anbefalinger, der er meget anvendelige for forbundene,” siger Hans Natorp.

    Anbefalingerne er delt op i tre hovedgrupper – før, under og efter fordelingen af et værtskab. Anbefalingerne går blandt andet på at søge rådgivning hos DIF, at danne alliancer med ligesindede nationer, at søge vejledning hos eksterne partnere og at stille krav om bæredygtighed, uafhængig journalistik og overholdelse af menneskerettigheder i budprocessen.

    En af de forbund, som er involveret i mange mesterskaber rundt om i hele verden, er Dansk Håndbold Forbund.

    “Der er rigtig mange værktøjer i anbefalingerne, vi kan benytte os af som forbund. Vi er kun et blandt mange medlemslande i håndboldverdenen, så vi kan ikke bestemme, hvor slutrunderne skal ligge. Men ved at benytte os af anbefalingerne er det muligt at påvirke udviklingen i den rigtige retning, siger Morten Stig Christensen, der er formand for Dansk Håndbold Forbund og selv har indgået som forbundsrepræsentant i dialoggruppen.

    Fakta om medlemmerne af dialoggruppen:

    Amnesty International: Simone Hald, politisk rådgiver

    Transparency International: Jesper Olsen, formand

    Play the Game: Jens Sejer Andersen, international chef

    Kulturministeriet: Kresten Lune Nielsen, specialkonsulent

    Dansk Boldspil-Union: Andreas Høj, chef for Politisk & Strategisk

    Sekretariat

    Dansk Håndbold Forbund: Morten Stig Christensen, formand

    Dansk Rugby Union: Jens Aage Skare Nielsen, formand

    DIF: Poul Broberg, chef for Public Affairs

    DIF: Per Nylykke, souschef for Public Affairs

    DIF: Nina Skyhøj Olsen, international konsulent


    Implementering af anbefalingerne:

    • I de fremtidige strategiaftaler, som DIF indgår med specialforbundene, vil håndtering og tilgang til værtskaber skulle adresseres specifikt.
    • I allerede indgåede strategiaftaler med internationale spor vil drøftelse af fremtidige værtskaber fremover indgå som et fast diskussionspunkt.
    • Internationale værtskaber bliver fremover et fast diskussionspunkt ved møder i DIF’s internationale netværk.
    • DIF vil bistå forbundene med rådgivning og sparring, bl.a. gennem samarbejde med medlemmer af dialoggruppen

    Kontakt:

    Formand for Danmarks Idrætsforbund Hans Natorp email: hna@dif.dk

    Kommunikationskonsulent Jacob Andersen tlf.: 24411213 email: jaa@dif.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/klare-anbefalinger-til-forbund-om-internationale-vaertskaber?releaseId=13678671

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **